KMSKA - Foto © Sanne De Block
2. Voorwoord
Vrijheid blijheid in 2022!
Na 2 coronajaren konden onze sectoren hun deuren weer opengooien en hun werking ongehinderd verderzetten. Ook voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media was 2022 een terugkeer naar de normale gang van zaken.
Terug naar de orde van de dag
De voorbije jaren werden heel wat initiatieven genomen om de gevolgen van de coronacrisis in onze sectoren op te vangen. Zo trok de Vlaamse Regering ruim 200 miljoen euro uit voor een 40-tal relanceprojecten in de cultuur-, jeugd- en mediasector. Veel van die projecten liepen in 2022 op hun laatste benen. Zo werden vorig jaar de eerste kunstwerken ingehuldigd die dankzij het ‘Stimuleringsinstrument Kunst In Opdracht’ gerealiseerd werden.
Het zijn allemaal bijzondere trajecten die een verschil zullen maken de komende jaren. Eén beslissing van de minister van Cultuur Jan Jambon was ook bijzonder. Zo werd met het coronabudget in 2021 3,75 miljoen euro extra geïnvesteerd in de aankoop van 256 hedendaagse kunstwerken van 167 kunstenaars. Die werken worden aan verschillende musea in bruikleen gegeven en eind 2023 tentoongesteld. In deze beleidsperiode (2019-2024) zal de minister van Cultuur voor bijna 5 miljoen euro besteed hebben aan de aankoop van hedendaagse kunst.
In 2022 konden we ons gelukkig weer op de orde van de dag richten. Een aantal grote werven en projecten hadden immers niet stilgelegen. Zo zochten en vonden we maar liefst 79 externe experten die in de komende jaren de organisaties uit het sociaal-cultureel volwassenenwerk zullen evalueren. En voor het beleidsveld jeugd mondde een intensief participatietraject met de jeugdsector uit in een hertekening van decretale kader.
Kunstige Kunstjes - Foto © Sarah Bauwens
Foto © Musea Brugge
Focus op digitalisering
We werkten eveneens mee aan het Vlaamse subsidieregister, waardoor ook de subsidiestromen voor cultuur, jeugd en media op een eenvormige manier zichtbaar worden. Daarbij zetten we maximaal in op automatisering en digitalisering.
De digitaliseringsgolf zet zich versneld door in de samenleving, en dat laat zich ook bij de overheid en in ons departement voelen. Zo lanceerden we ons gloednieuwe dataportaal, waar op termijn alle beschikbare data over de beleidsvelden cultuur, jeugd en media te vinden zullen zijn. Ook onze interne communicatie miste de digitale trein niet. Met de nieuwe maandelijkse videonieuwsbrief ‘Beslist Weten’ communiceren we de beslissingen van het management op een open en transparante manier naar onze medewerkers.
Niet alleen op het vlak van digitalisering kijkt het departement naar de toekomst. In 2022 zetten we ook stappen om regelgeving en beleid future proof te maken. Zo kregen de regels rond toegankelijkheid van audiovisuele mediadiensten een noodzakelijke update en staken we op de eerste editie van CULTURE TALKS in Antwerpen de hoofden bij elkaar om na te denken over het begrip commons.
Het jaar van de heropening
Samenkomen, bezoeken en feesten: het kon vorig jaar eindelijk weer zonder beperkingen. De 50ste verjaardag van ons eigen Frans Masereel Centrum op 15 oktober was een memorabel evenement, waarop maar liefst 800 kunstliefhebbers en tientallen kunstenaars, beleidsmakers en vrijwilligers aanwezig waren. Maar het grootste wapenfeit van 2022 was zonder enige twijfel de langverwachte en prestigieuze heropening van het prachtig gerenoveerde KMSKA op 24 september. Voorwaar het schoonste gevoel van 2022!
Van harte,
Luc Delrue Secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media
Foto © Culture Talks