Evenementen
In 2018 organiseerde het departement een 25-tal evenementen, gaande van studiedagen en uitreikingen, over infosessies en boekvoorstellingen tot een van de culturele hoogtepunten van het jaar: de uitreiking van de Ultimas, de Vlaamse Cultuurprijzen. Hieronder volgt een bloemlezing.
Uitreiking Ultimas 2017
Op dinsdag 27 februari 2018 werden de Ultimas - de Vlaamse Cultuurprijzen - uitgereikt op één groot cultuurfeest voor de sector in de Antwerpse Arenbergschouwburg. De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Elk jaar worden er twaalf Ultimas uitgereikt. Nieuw deze editie was de uitreiking van de BILL Award, voor jong artistiek talent.
De Ultimas worden erg gewaardeerd binnen de sector. Het zijn kwaliteitslabels waarmee de overheid blijk geeft van erkenning voor het culturele belang van het werk van de verschillende laureaten. Bovendien zijn het stimuli voor de verschillende cultuurdisciplines en verhogen ze het culturele bewustzijn.
Sinds 2017 wordt met de uitreiking – tijdens een feestelijke zaalshow - van de Ultimas extra ingezet om de diverse actoren en disciplines in de cultuursector onder de aandacht te brengen van het ruime publiek. Ze werden in de kijker geplaatst via een samenwerking met mediapartners De Morgen en VRT. Daarnaast werd opnieuw een succesvolle campagne opgezet via onze sociale mediakanalen.
Meer informatie over de laureaten kunt u vinden op ultimas.be.
Kunstendag voor Kinderen
Op 18 november 2018 vond de zevende editie van Kunstendag voor Kinderen plaats. Op meer dan 200 locaties in Vlaanderen en Brussel konden kinderen en hun familie een hele dag kunst en cultuur beleven. Met meer dan 45.000 deelnemers – een record – was deze editie opnieuw een groot succes.
Ook het aantal activiteiten steeg van 300 naar meer dan 350. In alle provincies steeg het aantal deelnemende gemeenten en het aantal activiteiten. Een spectaculaire stijging was er in West-Vlaanderen, dat koploper Antwerpen heeft bijgebeend. Alleen al in Torhout, dat voor het eerst deelnam, waren er meteen 500 deelnemers.
Het opzet van Kunstendag voor Kinderen is even eenvoudig als sterk: kunst- en cultuurhuizen bieden op die dag activiteiten aan die kinderen tot 12 jaar – en hun (groot)ouders, ooms, tantes, broers en zussen, … - in contact brengen met kunst en/of met kunstenaars. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media zorgde voor een brede promotiecampagne. Alle deelnemende huizen en organisaties kregen promomateriaal en er was een landelijke campagne in de media. In samenwerking met CANON Cultuurcel werd een folder gemaakt voor alle Nederlandstalige kleuter- en basisscholen.
Kunstendag voor Kinderen blijft de plek bij uitstek waar kinderen rechtstreeks in contact kunnen komen met kunstenaars: op het muziek-, theater- of danspodium maar ook in workshops allerhande. Maar er zijn ook een aantal opvallende nieuwe evoluties. Blijkbaar heeft ook de wereld van de kunstgaleries zijn weg gevonden naar Kunstendag voor Kinderen. Op muzikaal vlak zagen we verschillende initiatieven waar kinderen samen konden zingen of instrumenten bespelen. In meer technische disciplines zoals film en mediakunsten wordt de creativiteit van kinderen heel ernstig genomen, en er komen steeds meer activiteiten voor de allerkleinsten.
Theatermaker en KVS-directeur Michael De Cock is al jaren fan van de Kunstendag voor Kinderen. De KVS biedt dan ook telkens tal van activiteiten aan voor het jonge publiek. In deze video vertelt hij over het belang van kunst beleven met je gezin.
Meer video’s kun je terugvinden op kunstendagvoorkinderen.be
Studiedag Klein_Kunst
Op vrijdag 5 oktober 2018 organiseerde het Departement Cultuur, Jeugd en Media in samenwerking met Kind & Gezin, VBJK, VCOK en de Stad Leuven de studiedag ‘Klein_Kunst. Cultuur voor de allerjongsten’.
De studiedag richtte zich zowel naar professionals in kinderopvanginitiatieven en organisaties die met gezinnen werken, als naar kunstenaars en culturele organisaties. Centraal stond de vraag: ‘Waarom is het belangrijk dat welzijnsorganisaties, kinderopvang, lokale besturen, cultuurhuizen en kunstenaars investeren in de cultuurbeleving van baby’s en peuters?’
Ook voor baby’s en peuters zijn kunst en cultuur immers enorm waardevol. Door kunst ontdekken ze de wereld en doen ze nieuwe ervaringen op die hun ontwikkeling verrijken. Onderzoek wijst bovendien uit dat op jonge leeftijd participeren ook een positieve invloed heeft op de latere cultuurparticipatie. Daarom is het belangrijk om in te zetten op de ontmoeting van kleine kinderen met kunst, maar ook om structureel samen te werken tussen kinderopvang, onderwijs en cultuur.
De studiedag dompelde zowat 350 deelnemers onder in de verwondering en verbeelding van baby’s en peuters, en hoe ze door kunstprikkels extra aangewakkerd kunnen worden. In de voormiddag namen een aantal experten het woord, waaronder Nederlandse voortrekster Ingrid Wolff. Na de lunch konden de deelnemers een keuze maken uit een waaier aan doe-sessies, inspirerende praktijkverhalen en lezingen.
Bekijk het sfeerverslag van Klein_Kunst:
Op cjm.vlaanderen.be vind je nog tal van interessante interviews met verschillende sprekers op Klein_Kunst.
Uitreiking Kindvriendelijke steden en gemeenten
Op 17 juni reikte minister van Jeugd en coördinerend minister Kinderrechten Sven Gatz voor de derde keerde de labels Kindvriendelijke steden en gemeenten uit. Het label kent zijn oorsprong in de internationale Child Friendly Cities-beweging, een initiatief van de VN en UNICEF. Hiermee worden steden en gemeenten bekroond die het internationale Kinderrechtenverdrag actief toepassen in alle beleidsdomeinen die invloed hebben op kinderen en jongeren. De uitreiking vond plaats in Middelkerke, zelf Kindvriendelijke gemeente sinds 2016.
Aarschot, Beersel, Brugge, Denderleeuw, Genk, Halle, Hoogstraten, Riemst en Sint-Katelijne-Waver mogen zich de komende zes jaar Kindvriendelijke stad of gemeente noemen. Een jury beoordeelde hen op basis van het afgelegde traject, hun strategie op vlak van kindvriendelijkheid en de verankering daarvan in het hele beleid. Het zijn stuk voor stuk steden en gemeenten die de kinderrechten hoog in het vaandel dragen en waar kindvriendelijkheid als een rode draad door alle lokale beleidsdomeinen loopt.
Meer info op www.kindvriendelijkestedenengemeenten.be.
Cultuurhuizen: 20 jaar Vlaamse investeringen in culturele infrastructuur in nieuw boek
Op 4 december 2018 werd het twintigjarig bestaan van het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI) gevierd in de AB. De voorbije twintig jaar was het fonds verantwoordelijk voor alle Vlaamse subsidies en investeringen voor jeugd-, en cultuurinfrastructuur.
Om die twintigste verjaardag extra in de verf te zetten werd het boek ‘Cultuurhuizen’ uitgegeven. In het fotoboek werd een interessante selectie gemaakt van cultuurhuizen uit diverse sectoren en regio’s in Vlaanderen. De selectie illustreert de veelzijdigheid van onze jeugd- en culturele infrastructuur en geeft een inkijk in 150 ondersteunde infrastructuren en twintig jaar werking, goed voor investeringen ter waarde van 450 miljoen euro. De cultuurminister kreeg het eerste exemplaar overhandigd tijdens de boekvoorstelling in de AB. Niet toevallig op die locatie, want de Ancienne Belgique maakt deel uit van de rijke infrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap.
De gebouwen of infrastructuren die in het boek zijn opgenomen, zijn een selectie uit een veel langere lijst. Het gaat zowel om infrastructuur waar de Vlaamse overheid eigenaar van is, de grote instellingen, als de ‘kleintjes’, zoals kunstencentrum nona, de Unie der Zorgelozen of Art Basics for Children. Deze “kleintjes” vertegenwoordigen dan weer de diversiteit en veelheid aan soortgelijke en vaak bijzonder vooruitstrevende cultuur- of jeugdorganisaties die overal in Vlaanderen aan de weg timmeren.
‘Cultuurhuizen’ telt 288 pagina’s en is te koop in de betere boekhandel.