2. Voorwoord
Een jaar om (n)ooit te vergeten
Het lijkt me weinig controversieel om te stellen dat 2020 een jaar voor de geschiedenisboeken is. Sinds half maart leven en werken we in een andere realiteit. De impact van de coronapandemie op onze persoonlijke en professionele situatie is ongezien. Bij de Vlaamse overheid schakelden we over op maximaal thuiswerk en die situatie is tot op heden niet gewijzigd.
Foto © Karel Uyttendaele
Belangrijke rol in de ondersteuning tijdens de coronacrisis
De impact van deze crisis op de cultuur-, jeugd- en mediasector is enorm. De culturele sector moest voor lange tijd de deuren sluiten en zijn activiteiten stilleggen. De jeugdorganisaties werden in zekere mate nog gespaard. Kinderen onder de 12 jaar konden nog volop genieten van buitenactiviteiten. De film- en productiehuizen hebben een zware financiële periode achter de rug, maar stilaan kunnen ze onder strikte voorwaarden hun producties opnieuw opstarten. De Vlaamse overheid maakte noodfondsen vrij om onze sectoren financieel te ondersteunen. Ons departement speelde een belangrijke rol bij het opstellen van steunmaatregelen en zorgde voor de correcte toekenning en uitbetaling. Zo konden de meest kwetsbare actoren in het veld rekenen op de cultuurcoronapremie.
In samenwerking met de bovenbouworganisaties en Cultuurloket werkten we verschillende protocollen uit. Zo waren er in de zomer en in het vroege najaar nog bepaalde activiteiten mogelijk. We mochten daar heel wat complimenten voor ontvangen.
Foto © Ans Brys
Foto © Antwerp Symphony Orchestra
Realisaties in 2020
Naast de uitzonderlijke taken die de pandemie in 2020 met zich meebracht, bleef het departement ook zijn gewone werk verder doen. We kenden subsidies toe, voerden lopende decreten en actieplannen uit en herschreven bepaalde decreten.
De eerste beoordelingsronde van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk leidde tot een instroom van 18 nieuwe gesubsidieerde organisaties, het Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan werd goedgekeurd, de 2de fase van de restauratie van het Lam Gods werd opgeleverd en met de assemblage ‘Zonder Titel’ van Paul Joostens konden we weer een uniek werk aan de Vlaamse Topstukkenlijst toevoegen. Daarnaast deden we in 2020 heel wat voorbereidend werk voor de omzetting van de EU-Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten in Vlaamse regelgeving. De Vlaamse Regering zal die regelgeving in 2021 definitief goedkeuren.
Een realisatie waar we dit jaar ook best mee mogen uitpakken, is de uitwerking van het vernieuwde Kunstendecreet, waarvan het voorontwerp eind 2020 door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd. Ook voor de Strategische Visienota Cultureel Erfgoed loopt er momenteel een voorbereidend traject. Deze beide werven zullen in 2021 hopelijk succesvol worden beëindigd. Ondertussen onderzoeken we ook de mogelijkheden om de subsidiestromen meer op elkaar af te stemmen. Dit is een uitdagend langetermijnproces. Op die manier zullen we de transparantie rond de wijze waarop gesubsidieerd wordt verhogen, de harmonisatie van de subsidieprocessen versnellen en uiteindelijk ook de planlast verminderen.
Sinds 2019 zijn dataverwerking en kennisontwikkeling belangrijke speerpunten van de interne werking geworden. Zo legden we in 2020 een set van basisprincipes voor dataverwerking vast. Daarnaast lanceerden we een gloednieuw online serieregister, dat wordt gebruikt voor het beheren en bewaren van analoge en digitale informatie.
Bijzondere dank aan al mijn medewerkers
Al deze realisaties zijn slechts een greep uit de zaken die we bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media in 2020 konden verwezenlijken. Veel meer analyses en resultaten vind je in dit jaarverslag.
Ten slotte kan ik niet genoeg benadrukken wat voor een uitzonderlijke prestatie iedereen in het departement onder deze buitengewone omstandigheden heeft geleverd in 2020. Mijn enorme dankbaarheid en bewondering gaan dan ook uit naar elk personeelslid dat dit jaar mee aan de kar van onze organisatie heeft getrokken.
We hopen van harte dat alle organisaties binnen onze beleidsvelden zich door deze crisis kunnen slaan en zo snel mogelijk hun publiekswerking opnieuw kunnen opstarten. Het is immers hun levensader.
Hulde en dank aan iedereen.
Luc Delrue Secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media
Foto © VRT