3. Relance

tijdlijn

Foto © Lien Peters

De impact van de coronacrisis op onze sectoren was enorm. De meeste moesten voor lange tijd de deuren sluiten en activiteiten stilleggen. De Vlaamse Regering voorzag een noodfonds om de spelers en organisaties te ondersteunen. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media speelde een belangrijke rol in het opstellen van steunmaatregelen en zorgde voor een correcte toekenning en uitbetaling. In dit hoofdstuk blikken we terug op de verschillende stappen die we genomen hebben om de coronacrisis het hoofd te bieden.

13 maart

Eerste lockdown

De federale regering kondigt de lockdown af om de verspreiding van corona tegen te gaan. Alle evenementen worden afgelast. Culturele manifestaties worden verboden en musea worden gesloten.

20 maart

Crisisoverleg impact corona

De steunpunten en de belangenbehartigers uit de diverse sectoren binnen cultuur, jeugd en media worden samengeroepen om de eerste impact van corona te bespreken. Die groep zal in de periode van april tot en met juli als taskforce fungeren en zal de meest directe link met het departement en de Vlaamse overheid vormen.

Het is voor het eerst dat er zo’n diverse groep van belangenbehartigers samenkomt. Onder andere Socius, oKo, FARO en De Ambrassade zijn vertegenwoordigd.

DIETER SERMEUS

“De pandemie zorgt ervoor dat we als cultuurhuizen elkaar opzoeken.”

20 maart

Voorstellen voor ondersteuning sector

Nog op 20 maart geeft de minister-president de officiële opdracht aan het departement om met voorstellen te komen om de sectoren te ondersteunen. Naar aanleiding van die opdracht houden we een intern crisisoverleg. Later wordt voor dat soort overleg een coördinatiecel opgericht.

Er wordt ook een werkgroep methodologie in het leven geroepen. Het departement begint te werken aan een voorstel van mogelijke maatregelen, zoals gevraagd door minister Jambon en minister Dalle.

Bij het in kaart brengen van mogelijke maatregelen worden onder andere oplossingen op korte termijn besproken, zoals het snel uitbetalen van voorschotten.

23 maart

Oprichting werkgroep methodologie en gebruik van data met oog op berekening financieringsnood impact corona

Het eerste overleg van de werkgroep methodologie vindt plaats. Die heeft als mandaat om maatregelen te ontwikkelen.

Het departement gaat aan de slag om de potentiële financiële gevolgen van de genomen maatregelen van de Veiligheidsraad in te schatten op basis van data uit de subsidiedossiers van het voorgaande jaar. Aan de hand van een intern ontwikkelde methodiek, gebaseerd op (inter)nationale voorbeelden, maakt het departement een flexibel model. Het model houdt rekening met verschillende parameters, kan de mogelijke economische schade voor de sectoren cultuur, jeugd en media ramen én de meest kwetsbare spelers detecteren. De output van deze oefening speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de uiteindelijke steun die de Vlaamse Regering zal voorzien voor de gesubsidieerde actoren in het kader van het noodfonds.

Voor de ondersteuning van structureel gesubsidieerde organisaties en circusorganisaties werken we met een geoptimaliseerde versie van de financiële sjablonen. Op die manier kunnen we de financieringsbehoefte van de aanvrager gericht bepalen. Elke rechthebbende aanvrager krijgt een vooraf ingevuld sjabloon met gepersonaliseerde data. Dat maakt het voor de gebruikers makkelijker om snel potentiële fouten of inconsistenties te detecteren en te verbeteren. Kortom, een gebruiksvriendelijke aanpak, zowel functioneel als visueel, wat door de gebruikers sterk geapprecieerd wordt.

FOCUS

Coronacrisis versnelt digitalisering van erfgoedcollecties

De coronacrisis heeft een positief effect gehad op de digitalisering van erfgoedcollecties: dat ging tijdens de lockdown merkbaar sneller. Zo kon de cultureel-erfgoedsector een sterke inhaalbeweging maken op het vlak van digitale collectieregistratie en -ontsluiting.

Weekend 28 maart

Eerste nota’s voor de noodfondsmaatregelen

Op vrijdagavond 27/3 geeft het kabinet de opdracht om tegen uiterlijk maandagochtend specifieke bedragen voor te stellen binnen het pakket van coronamaatregelen. Op zaterdag en zondag vinden daarvoor vergaderingen plaats. Ook de uitkering van 30 miljoen euro aan auteursrechten komt ter sprake. Later zal dat bedrag worden overgeheveld naar het budget voor de culturele activiteitenpremie.

Na de vergaderingen ronden we de eerste voorstellen voor noodfondsmaatregelen af. Het gaat om de eerste berekende voorstellen voor cultuur, jeugd en media en een vierde voorstel rond auteursrechten. We dienen ze in vóór de interkabinettenwerkgroepen die daarna gepland staan en leggen op die manier de basis voor de uiteindelijke noodfondsmaatregelen.

27 april - 17 mei

Laatste fase opstellen van het noodfonds

De laatste fase in de verdeling van de steunmiddelen van de Vlaamse overheid gaat in.

Tussen eind april en half mei werken we – in nauw overleg met de kabinetten van minister Jambon en minister Dalle – het noodfonds af. We stellen de opgestelde methodologie voor aan het veld en maken een finale versie op basis van de berekende voorstellen.

Aan de hand van schadeberekeningen creëren we categorieën voor de getroffen spelers en organisaties: organisaties die niet in nood zullen verkeren, organisaties die de crisis zullen overleven en organisaties die de crisis niet zullen overleven.

MAARTEN QUAGHEBEUR

“De FAQ is een bijbel geworden, maar dan wel een die heel vaak herschreven is.”

18 mei

Open onder voorwaarden

Musea en andere culturele bezienswaardigheden mogen opnieuw open onder voorwaarden.

22 mei

Maatregelen jeugdactiviteiten versoepeld

De maatregelen rond jeugdactiviteiten worden versoepeld. Vanaf 27 mei mogen een aantal speeltuinen weer open onder voorwaarden en vanaf 1 juli kunnen zomerkampen en jeugdactiviteiten met maximaal 50 personen opnieuw plaatsvinden.

2 juni

Aankondiging noodfonds 265 miljoen op Vlaamse Regering – persconferentie

De Vlaamse Regering stelt het noodfonds voor op een persconferentie. Van het totaalbudget van 265 miljoen euro gaat 65 miljoen euro naar cultuur, 10 miljoen euro naar media en 15 miljoen euro naar jeugd.

2 juni

Ook financiële steun via lokale besturen

De steden en gemeenten kregen 30 procent van het noodfonds, wat neerkomt op 87 miljoen euro. Daarmee konden ze onder andere culturele centra, lokale cultuurorganisaties en jeugdorganisaties ondersteunen.

Ook de lokale jeugdwerkingen (jeugdbewegingen, jeugdhuizen,…) konden steunen op deze extra middelen.

MONIQUE DE DOBBELEER

“Elke Troostplek is verschillend en vertolkt wat de mensen ter plekke belangrijk vinden.”

8 juni

Versoepelingen voor de cultuursector

Georganiseerde cultuuractiviteiten onder begeleiding mogen weer plaatsvinden en zijn beperkt tot 20 personen, zolang de veiligheidsafstand wordt gerespecteerd. Ook activiteiten zonder publiek mogen weer plaatsvinden.

10 juni

Eerste basisprotocol

Na een intensief traject met de expertengroep GEES en de sector wordt de keuze gemaakt om een generiek basisprotocol op te stellen voor de cultuursector.

Activiteiten met publiek mogen opnieuw plaatsvinden vanaf 1 juli, maar dat moet zo veilig mogelijk gebeuren, zowel voor de deelnemers als voor het personeel. Daarvoor worden protocollen opgemaakt die de sector helpen om veilig op te starten.

> Lees meer over het basisprotocol

10 juni - 15 juni

Besluitvorming rond noodfondsmaatregelen

Verschillende besluiten van de Vlaamse Regering en beheersovereenkomsten worden in snel tempo opgemaakt zodat ze nog vóór het zomerreces geagendeerd kunnen worden op de Vlaamse Regering.

Inwerkingtreding CERM (Covid Event Risk Model)

Event Flanders neemt de trekkersrol op bij de uitbouw van CERM, een model dat je inzicht kan verwerven in het COVID-veiligheidsrisico van elk event. Ook wij kijken het model na en testen het. We hanteren het CERM bij het ontwikkelen van maatregelen waar we dichter bij betrokken zijn. Ook wordt het CERM in eerste instantie gebruikt voor de uitzonderingsmaatregel wanneer uitbaters van zalen en infrastructuren meer dan 200 personen indoor en 400 personen outdoor willen binnenlaten. Zij moeten dan een CERM opmaken en een aanvraag indienen bij de administratie van Event Flanders en in het geval van culturele spelers bij ons departement. Vanaf september zou CIRM (COVID Infrastructure Risk Model) die laatstgenoemde procedure vervangen.

FOCUS

Noodfonds Media

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de mediasector. Campagnes werden geannuleerd, advertentie-inkomsten minderden sterk, producties werden on hold gezet en nieuwe producties waren moeilijker te bekostigen.

1 juli

200 aanwezigen

Culturele activiteiten met maximaal 200 zittende aanwezigen mogen opnieuw plaatsvinden, zolang de veiligheidsregels gerespecteerd worden. Het dragen van mondmaskers wordt aanbevolen.

2 juli

Verantwoording van de gebruikte methodiek in het Vlaams Parlement

Tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement verantwoordt een medewerker van het departement de gebruikte methodiek voor de ondersteuning van de cultuur-, jeugd- en mediasector. Ze doet dat aan de hand van het onderzoek van het bureau Graydon.

27 juli

Nationale Veiligheidsraad 27 juli: verstrengingen van de maatregelen

Na de Nationale Veiligheidsraad wordt het basisprotocol cultuur aangepast. Zo wordt het toegelaten aantal personen verminderd naar 100 personen binnen en 200 personen buiten. > Lees meer over de aanpassing van het basisprotocol cultuur

4 augustus

Webinar gesubsidieerde organisaties

We houden een webinar over de aanvraagprocedure voor een bijkomende subsidie uit het noodfonds Cultuur, Jeugd en Media. Het webinar is bedoeld voor structureel gesubsidieerde culturele en jeugdorganisaties en voor gesubsidieerde regionale televisieomroepen.

28 augustus

Eerste overleg CIRM in navolging van de nieuwe versoepelingen

Een kerngroep van de Vlaamse overheid (Departement Cultuur, Jeugd en Media, Sport Vlaanderen en Event Flanders) werkt samen met de organisatoren aan een model waarop infrastructuren hun organisatie en werking kunnen aanpassen om te bewijzen dat ze hun werking coronaproof kunnen heropstarten en hun maximumcapaciteit kunnen bepalen. Het resultaat is CIRM (COVID Infrastructure Risk Model).

> Lees meer over CIRM

1 september

CIRM treedt in werking

Uitzonderingen op de toeschouwerslimieten zijn mogelijk.

MIKE NAERT

“Een continue dialoog om onze sector zo ongeschonden mogelijk door deze crisis proberen te loodsen.”

2 september

Tweede overleg CIRM

Er vindt een groot afstemmingsoverleg plaats tussen de Vlaamse overheid (Departement Cultuur, Jeugd en Media, Event Flanders & Sport Vlaanderen), virologen, lokale besturen, de event- en cultuursector en de sportfederaties. Daarin bepalen ze de parameters voor het CIRM.

11 september

Eerste CIRM-dossiers

De eerste CIRM-dossiers komen binnen. In totaal zal het departement een 40-tal CIRM-aanvragen behandelen in september en oktober.

16 september

Eerste aanvraagronde van VLAIO – Agentschap Innoveren & Ondernemen

Er is een eerste overleg tussen de Vlaamse overheid (VLAIO, Event Flanders, Sport Vlaanderen, Departement Cultuur, Jeugd en Media) en de eventsector over het voorschot van VLAIO. VLAIO maakt immers geld vrij voor een steunmaatregel in verband met een terugbetaalbaar voorschot voor het organiseren van grotere evenementen in 2020. Als zo’n evenement door de coronamaatregelen zou worden afgelast, kan de organisator dat voorschot houden.

> Lees meer over het terugbetaalbaar voorschot van VLAIO

2 oktober

Deadline aanvraagronde VLAIO

2 oktober is de deadline voor de eerste aanvraagronde van VLAIO. Wij zorgen voor de inhoudelijke beoordeling van de aanvragen uit de culturele sector. Het gaat om 30 à 40 aanvragen voor evenementen die eind 2020 plaatsvinden.

De deadline van de tweede aanvraagronde voor het VLAIO-voorschot valt op 9 november. Deze ronde was gelijkaardig aan de eerste, alleen gaat het nu om evenementen in 2021. We krijgen ongeveer 80 aanvragen binnen.

FOCUS

Dienstverlening van onze eigen instellingen in coronatijden

De meeste 'buitendiensten' van het departement waren voor het eerst in hun geschiedenis een tijdje echt 'buiten dienst'. Toch vonden ze een positief antwoord op de enorme uitdaging die de aanhoudende pandemie inhield.

9 oktober

Nieuwe premie voor de cultuursector

De Vlaamse Regering keurt een nieuwe premie voor de cultuursector goed: de culturele activiteitenpremie. De premie is een forfaitaire subsidie om publieke activiteiten in de Vlaamse culturele sector te stimuleren.

> Lees meer over de culturele activiteitenpremie

16 - 20 oktober

Opstart ‘klankbordgroep heropstart cultuursector’

Er wordt een beperkte groep ‘vertegenwoordigers’ samengesteld met als doel de communicatie en het aantal gesprekspartners te stroomlijnen voor het najaar en 2021. Die groep wordt de opvolger van de taskforce die in maart opgericht werd, en bevat dezelfde belangrijke spelers.

Op 20 oktober nemen we een trekkersrol op tijdens het protocoloverleg tussen de vrijetijdssectoren en de Celeval-werkgroep.

Daarnaast bereiden we onze bijdrage aan de coronabarometer verder voor.

24 oktober

Nieuw basisprotocol cultuur: afgestemd op coronabarometer

Vanaf 24 oktober geldt code rood voor de cultuursector. Het nieuwe basisprotocol behoudt de kleurencodes en koppelt ze aan de 4 alarmfases van de coronabarometer. Er worden een aantal regels toegevoegd, vooral met het oog op een schakeling naar fase rood.

Het aantal toegelaten personen wordt gekoppeld aan densiteit (p/m²).

Activiteiten met ‘contact’, zoals theater, worden an sich niet verboden in code rood, maar er gelden wel strenge voorwaarden.

Voor evenementen is het kader aangepast aan de verschillende kleurencodes.

30 oktober

Tweede lockdown

De federale regering kondigt de tweede lockdown af. Alle cultuurhuizen in Vlaanderen moeten sluiten. Professioneel werk achter de schermen en jeugdactiviteiten onder de twaalf jaar blijven mogelijk onder voorwaarden.

FOCUS

Maatregelen voor de jeugdsector

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hadden een belangrijke impact op de werking van jeugdverenigingen.

1 december

Musea open

De musea mogen weer open. Voor de bezoekers gelden de nodige veiligheidsmaatregelen.

22 december

Samenkomst klankbordgroep

De klankbordgroep komt opnieuw samen. De barometer 2.0 en de verdere aanpak, de aanpassing van de protocollen en de geleidelijke heropstart van de sector komen er aan bod.

1 februari 2021

Budget culturele activiteitenpremie verdeeld

Het voorziene budget van 35 miljoen euro is bereikt, de premie wordt afgesloten. Heel wat culturele spelers hebben er gebruik van gemaakt. Bijna 7.000 aanvragers ontvingen tussen november 2020 en januari 2021 een premie, waarmee ze interessante online of alternatieve activiteiten organiseerden of nog gaan organiseren. Een succesvolle steunmaatregel, die ons op een veilige manier weer even laat proeven van cultuur.