3. Relance
tijdlijn
Foto © Lien Peters
De impact van de coronacrisis op onze sectoren was enorm. De meeste moesten voor lange tijd de deuren sluiten en activiteiten stilleggen. De Vlaamse Regering voorzag een noodfonds om de spelers en organisaties te ondersteunen. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media speelde een belangrijke rol in het opstellen van steunmaatregelen en zorgde voor een correcte toekenning en uitbetaling. In dit hoofdstuk blikken we terug op de verschillende stappen die we genomen hebben om de coronacrisis het hoofd te bieden.
13 maart
Eerste lockdown
De federale regering kondigt de lockdown af om de verspreiding van corona tegen te gaan. Alle evenementen worden afgelast. Culturele manifestaties worden verboden en musea worden gesloten.
20 maart
Crisisoverleg impact corona
De steunpunten en de belangenbehartigers uit de diverse sectoren binnen cultuur, jeugd en media worden samengeroepen om de eerste impact van corona te bespreken. Die groep zal in de periode van april tot en met juli als taskforce fungeren en zal de meest directe link met het departement en de Vlaamse overheid vormen.
Het is voor het eerst dat er zo’n diverse groep van belangenbehartigers samenkomt. Onder andere Socius, oKo, FARO en De Ambrassade zijn vertegenwoordigd.
20 maart
Voorstellen voor ondersteuning sector
Nog op 20 maart geeft de minister-president de officiële opdracht aan het departement om met voorstellen te komen om de sectoren te ondersteunen. Naar aanleiding van die opdracht houden we een intern crisisoverleg. Later wordt voor dat soort overleg een coördinatiecel opgericht.
Er wordt ook een werkgroep methodologie in het leven geroepen. Het departement begint te werken aan een voorstel van mogelijke maatregelen, zoals gevraagd door minister Jambon en minister Dalle.
Bij het in kaart brengen van mogelijke maatregelen worden onder andere oplossingen op korte termijn besproken, zoals het snel uitbetalen van voorschotten.
23 maart
Oprichting werkgroep methodologie en gebruik van data met oog op berekening financieringsnood impact corona
Het eerste overleg van de werkgroep methodologie vindt plaats. Die heeft als mandaat om maatregelen te ontwikkelen.
Het departement gaat aan de slag om de potentiële financiële gevolgen van de genomen maatregelen van de Veiligheidsraad in te schatten op basis van data uit de subsidiedossiers van het voorgaande jaar. Aan de hand van een intern ontwikkelde methodiek, gebaseerd op (inter)nationale voorbeelden, maakt het departement een flexibel model. Het model houdt rekening met verschillende parameters, kan de mogelijke economische schade voor de sectoren cultuur, jeugd en media ramen én de meest kwetsbare spelers detecteren. De output van deze oefening speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de uiteindelijke steun die de Vlaamse Regering zal voorzien voor de gesubsidieerde actoren in het kader van het noodfonds.
Voor de ondersteuning van structureel gesubsidieerde organisaties en circusorganisaties werken we met een geoptimaliseerde versie van de financiële sjablonen. Op die manier kunnen we de financieringsbehoefte van de aanvrager gericht bepalen. Elke rechthebbende aanvrager krijgt een vooraf ingevuld sjabloon met gepersonaliseerde data. Dat maakt het voor de gebruikers makkelijker om snel potentiële fouten of inconsistenties te detecteren en te verbeteren. Kortom, een gebruiksvriendelijke aanpak, zowel functioneel als visueel, wat door de gebruikers sterk geapprecieerd wordt.
FOCUS
Coronacrisis versnelt digitalisering van erfgoedcollecties
De coronacrisis heeft een positief effect gehad op de digitalisering van erfgoedcollecties: dat ging tijdens de lockdown merkbaar sneller. Zo kon de cultureel-erfgoedsector een sterke inhaalbeweging maken op het vlak van digitale collectieregistratie en -ontsluiting.