10. Evenementen
2020 was het jaar waarin we evenementen digitaal leerden organiseren. We kregen het volledig in de vingers: fysieke infosessies werden webinars, voor grote evenementen bedachten we digitale alternatieven. Ondanks die aanpassingen kunnen we terugblikken op verschillende hoogtepunten en inspirerende momenten.
10.1 Digitale editie van Kunstendag voor Kinderen
Elk jaar is er op de 3de zondag van november Kunstendag voor Kinderen. Op die dag kunnen kinderen tot 12 jaar en hun ouders of begeleiders in heel Vlaanderen en Brussel kennismaken met kunst. Organisaties bieden activiteiten aan, het Departement Cultuur, Jeugd en Media zorgt voor de communicatiecampagne.
In het teken van Koningsdag
In 2020 viel Kunstendag voor Kinderen op 15 november: Koningsdag! Dat moest een bijzondere dag worden, waarop elk kind even koning of koningin kon zijn. Elk deelnemend kind zou een kroon krijgen. Kunstendag voor Kinderen schreef zelfs een brief aan koningin Mathilde om haar steun te vragen en kreeg een aanmoedigend antwoord.
Enige aanmoediging was welkom, want sinds de eerste lockdown vreesde iedereen dat Kunstendag voor Kinderen misschien niet live kon plaatsvinden. Toch wilden we aanvankelijk het evenement kost wat kost laten doorgaan: om kunstenaars en kunstenorganisaties te blijven steunen, maar vooral om de kinderen niet teleur te stellen.
Ambassadeur Astrid Stockman en illustrator Fatihna Ramos
Zangeres Astrid Stockman werd ambassadeur van deze editie. Een bekende persoonlijkheid die diep overtuigd is van het belang van kunst voor kinderen omdat het hun verbeelding stimuleert. Kunst hoeft ook niet elitair te zijn, liet ze weten in een interview. Voor het fantastische campagnebeeld zorgde illustrator Fatinha Ramos. Haar voorstel om een (gekroond) jongetje te tekenen dat alle kunsten tegelijk beoefent, was meteen een schot in de roos. Begin oktober verstuurden we het promomateriaal, waaronder een kroon voor alle deelnemende kinderen.
Online editie na verstrenging maatregelen
Jammer genoeg werden er eind oktober strengere coronamaatregelen opgelegd. We beslisten om voor een volledig digitale aanpak te gaan en alleen online activiteiten in de kijker te zetten, omdat live-activiteiten een risico inhielden voor de gezondheid. Zo werd Kunstendag voor Kinderen een twee weken durend online gebeuren, van 3 tot 15 november. Maar we stimuleerden de organisaties om op 15 november nog steeds iets bijzonders aan te bieden.
Last minute 50 digitale activiteiten
Ondanks het tijdskader kwamen organisaties nog met meer dan 50 activiteiten op de proppen, waaronder een online dansworkshop van hetpaleis, een virtueel bezoek aan een tentoonstelling (M HKA en Villa Verbeelding), en een online/live workshop met voorbereiding (Theater Antigone).
De organisaties gaven aan dat ze heel tevreden waren dat het departement zo snel had geschakeld en duidelijke instructies had gegeven. Ondanks de moeilijke omstandigheden was er ook in 2020 een Kunstendag voor Kinderen, die naam waardig.
10.2 Media & Culture Fast Forward 2020
Media & Culture Fast Forward is een inspiratie- en netwerkfestival over de toekomst van onze media en onze cultuur. Het is een initiatief van de VRT in samenwerking met het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Ook voor dit event bedachten we samen met VRT een digitale formule op 14, 15 en 16 december. Daarnaast lag voor het eerst sinds de start van het event de focus ook op cultuur. Tot vorig jaar heette het festival trouwens Media Fast Forward.
Luister- en doe-omgeving met blik op de toekomst
Media & Culture Fast Forward werkt als een ontmoetingsplaats waar cultuur- en mediamakers, technologie-experten, ondernemers en academici met elkaar in gesprek gaan. Voor de brede cultuursector creëerden we een verbindingsruimte tussen verschillende spelers: van beleidsmakers, over kunst- en cultuurmakers, tot digitale activisten. Allemaal gingen ze met elkaar in gesprek over de toekomst van cultuur en over de maatschappelijke uitdagingen voor onze sectoren. Want de culturele werkomgeving zal de komende jaren verder veranderen.
De volgende vragen kwamen aan bod: Hoe kunnen we de kracht van het experiment in cultuur gebruiken om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan? Hoe kunnen we samenwerken met de media- en de technologiesector? Hoe kunnen we innoverend creëren?
Foto © VRT
75 (inter)nationale sprekers
Na veel denkwerk om het fysieke tweedaagse event te vertalen naar een driedaags digitaal festival, zetten we een gevarieerd programma op poten met meer dan 20 interactieve sessies, 75 (inter)nationale sprekers en een reboot van de media- en cultuursector. We brachten experts uit verschillende domeinen samen om inspiratie op te doen voor onze uitdagingen en ambities.
Hoogtepunten
Enkele hoogtepunten uit het programma:
- Experts zoals Mariana Mazzucato en Azeem Azhar
- De Zaak Cultuur-sessies: over data en nieuwe businessmodellen
- How to-sessies over het maken van online nieuwsbrieven, webinars …
- Sessies waarin we de makers/kunstenaars/designers zelf aan het woord lieten over thema’s als kunst en wetenschap, cultuur en AI …
- Een lunchgesprek met Anne Teresa De Keersmaecker en Ivo Van Hove, met moderator Friedl Lesage.
> Je kan het volledige programma herbekijken op VRT NU.
VRT – Foto © Joost Joossen
Allez chantrez - Foto © Ultimas
10.3 Ultimas 2019
Op dinsdag 18 februari 2020 vond de uitreiking van de Ultimas 2019 plaats in Concertgebouw Brugge, in aanwezigheid van minister van Cultuur Jan Jambon.
De Ultimas, ook wel bekend als de Vlaamse Cultuurprijzen, zijn de prijzen waarmee de Vlaamse Gemeenschap het culturele belang van het werk van toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen uit de cultuursector erkent. Ze worden al sinds 2003 uitgereikt. Een jury van deskundigen uit de verschillende culturele disciplines draagt de laureaten voor aan de Vlaamse minister van Cultuur.
Luc Tuymans - Foto © Franky Verdickt
De laureaten van de Ultimas 2019
Algemene Culturele Verdienste Luc Tuymans Amateurkunsten Mama’s Open Mic Beeldende Kunst Walter Swennen Vormgeving Paul Ibou Cultureel Ondernemerschap Allez Chantez! Film Emma De Swaef en Marc James Roels Roerend Erfgoed VAi (Vlaams Architectuurinstituut) Lokaal Cultuurbeleid ‘De Grond der Dingen’ van Theater ARSENAAL/LAZARUS en Museum Hof van Busleyden Letteren Rachida Lamrabet Muziek De Centrale Podiumkunsten Jozef Wouters/Menno Vandevelde/Decoratelier Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk Vzw Humain BILL Award Kato De Boeck
De awardshow werd live uitgezonden op Radio 1 en Zap Mama zorgde voor de muzikale omkadering.
Foto © Zap Mama
Bijloke - Foto © Michiel Devijver
10.4 Van klassieke events naar dynamische webinars
Door de impact van de coronacrisis konden events op locatie niet meer plaatsvinden. Daarom is het departement snel overgeschakeld op online events. Gaandeweg ontdekte de Communicatiedienst de verschillende voordelen van deze werkwijze.
De medewerkers van de Communicatiedienst hebben zich bij het begin van de coronacrisis onmiddellijk verdiept in Teams, het communicatie- en samenwerkingsplatform van Microsoft. Op die manier speelden ze in op de organisatorische uitdagingen die met de pandemie gepaard gaan. Geleidelijk aan introduceerden ze steeds nieuwe functionaliteiten en opties in hun webinars en ontdekten ze verschillende voordelen.
Foto © Faro
5 voordelen van webinars
- Snelheid: ze vragen minder voorbereiding en je kunt ze snel inplannen.
- Geen verplaatsingen meer: goed voor het milieu en tijdbesparend.
- Hoger aantal deelnemers: er is vaak geen maximumcapaciteit en de drempel om deel te nemen is kleiner.
- Mogelijkheid tot herbekijken: webinars worden opgenomen en kunnen ook later bekeken worden.
- Participatie: heb je in de hand en kun je makkelijk sturen.
Foto © Ambrassade
Voortdurende verbetering
In 2020 vroegen we na onze webinars steeds een evaluatie aan de deelnemers, zowel over het technische als inhoudelijke luik. Op basis van hun feedback werken we aan verbeteringen voor toekomstige webinars. Anderzijds willen we natuurlijk in de mate van het mogelijke ook opnieuw klassieke evenementen organiseren, afgewisseld met webinars. Want het netwerken met onze sectoren en elkaar live ontmoeten blijft belangrijk en missen we wel.
Foto © Flagey
10.5 Kalender 2020
Fysieke events
- 29/01/2020 - Sectorevent Cultuureducatie
- 03/02/2020 - Informatievoormiddag FOCI
- 18/02/2020 - Uitreiking Ultimas
- 28/02/2020 - Dag van de Diversiteit in het Jeugdwerk
- 04/03/2020 - Sectorevent digitale transformatie
- 11/03/2020 - Infosessie pool van experten beoordeling Cultureelerfgoeddecreet
Foto © Flagey
Webinars
- 22/04/2020 - Infosessie innovatieve partnerprojecten
- 02/06/2020 - Infosessie variabele werkingssubsidies voor erkende jeugdverenigingen
- 04/08/2020 - Infosessie noodfonds voor structureel gesubsidieerde organisaties
- 23/09/2020 - Voorstelling onderzoeksresultaten Welzijn Gender
- 02/10/2020 - Voorstelling onderzoeksresultaten publieksonderzoek Musea
- 15/10/2020 - Kennisdelingsmoment Kunst In Opdracht: productie en economie
- 22/10/2020 - Infosessie wijzigingen regelgeving kadervorming
- 17/11/2020 - Interactieve studienamiddag publieksonderzoek Musea
- 20/11/2020 - Voorstelling van de visuele tool over het belang van het Kind
- 26/11/2020 - Kennisdelingsmoment Kunst in Opdracht: virtualiteit en duurzaamheid
- 01/12/2020 - Infosessie kinderarmoede
- 08/12/2020 - Infosessie projectsubsidies vrijwilligersverenigingen kinderen en jongeren met een handicap