TIJDENS DE OPGRAVING
De opgraving is voor het publiek de meest zichtbare fase van het archeologisch onderzoek. Ook al zijn de resultaten nog niet bekend, het is een ideaal moment om contact te leggen met publiek en de interesse voor zowel het lokale onderzoek als voor archeologie in het algemeen te prikkelen.
DE BASIS:
werfpanelen
ZOEK
direct contact met het publiek
PRAAT
erover
ORGANISEER
opensleufdagen
KOM
uit uw keet
De basis: werfpanelen
Maak er een gewoonte van om via werfpanelen te communiceren over de lokale opgraving. De inhoud van de werfpanelen dient als een eerste opvangnet voor informatievragen en biedt de archeologen visuele ondersteuning bij het beantwoorden van vragen. Bespreek lokaal, of binnen het bedrijf, wie daarvoor het aanspreekpunt is.
Tips
Gebruik de werfpanelen om:
passanten en bezoekers te informeren wat je op die plaats aan het doen bent en waarom
contactgegevens en een QR-code naar een website of Facebookpagina met meer informatie over het project te geven. Je kunt ook verwijzen naar de ErfgoedApp
te informeren over geplande werfbezoeken of andere publieksacties
indien mogelijk, op te roepen tot participatie (tijdens of na de opgravingen).
Foto © RAAP
Praktijkvoorbeeld
Omwalde site aan de Slijpebeek
Tijdens de opgravingen aan de Slijpebeek in Zwevegem gaf het archeologisch bedrijf RAAP informatie over een opgraving in uitvoering via een eenvoudig infopaneel dat werd opgehangen aan de hekken die het werfterrein afsloten. Het paneel werd ook gebruikt als startpunt voor meer uitleg bij een rondleiding op de vindplaats.
Zoek direct contact met het publiek
Omwoners zijn vaak benieuwd naar hoe een opgraving eruit ziet en willen archeologen graag aan het werk te zien. Als archeoloog wil je laten proeven van het verleden. Wat is er leuker dan andere mensen blij maken en boeien met net datgene wat jou passioneert? Heb jij zelf ooit al aan de lippen van een gepassioneerd gids gehangen? Dit is jouw kans om eens aan de andere kant te staan. Gun nieuwsgierigen een blik en geef ze de kans om vragen te stellen.
Tip
Voorzie tijd in de planning om op regelmatige basis uitleg te geven.
Foto © Raakvlak
Praktijkvoorbeeld
Spreekuur
Een manier om de terreinarcheologen te ontlasten van nieuwsgierige blikken en de voortgang van het onderzoek te vrijwaren vond IOED Raakvlak in het maken van een ‘kijkvenster’ aan de site op het Beursplein in Brugge. Passanten konden er hun ogen de kost geven en er werd wekelijks een spreekuur gehouden.
Praat erover
De meest laagdrempelige manier om de voortgang van het archeologisch onderzoek te communiceren is via de sociale mediakanalen van de betrokken partijen: het bedrijf (zowel opdrachtgever als opdrachtnemer), de IOED of het lokaal bestuur. Je kunt een stap verder gaan en via die media in interactie gaan met geïnteresseerden en omwonenden.
Gebruik zoveel mogelijk bestaande kanalen van de gemeente, erfgoeddienst, heemkundige kring ... Ook veel archeologische bedrijven onderhouden een actieve Facebookpagina met maandelijks tot wekelijks berichten en foto’s over de eigen werven en vondsten. Zorg voor genoeg connecties tussen al deze aparte pagina’s zodat verschillende bezoekersprofielen worden aangesproken en gelinkt: van de metaaldetectorist die bepaalde bedrijven al volgt, tot de buurtbewoner die enkel geabonneerd is op de Facebookpagina van zijn wijk. Stroomlijn de communicatie en terminologie zodat alle partners met dezelfde plaatsnamen, handles (@) en hashtags (#) werken. Ook het taggen van lokale erfgoedinstanties en besturen helpt.
Zal het onderzoek een langere tijd duren? Dan kan het lonen om een aparte Facebook-, Twitter-, of Instagrampagina, blogreeks of webpagina te maken waarnaar steeds kan worden doorverwezen. Een (inter)gemeentelijke dienst kan na verloop van tijd een mooi overzicht van het lokale archeologisch onderzoek verzamelen. Hou er wel rekening mee dat je je aantal volgers vanaf nul moet opbouwen.
Tips
Wees proactief in je communicatie en anticipeer op lastige vragen.
Prikkel met onderzoeksvragen en hypothesen of organiseer een wedstrijd.
Stel zelf vragen om het lokale geheugen te activeren.
Leg de link met andere sites in de omgeving.
Selecteer beelden die tot de verbeelding spreken: foto’s van archeologen in actie, timelapsefilmpjes van de opgraving en 3D-reconstructies doen het altijd goed.
Deel de verwondering over vondsten, en maak van deze aandacht gebruik om belangrijke principes zoals context en spoor te kaderen.
Toon voor-en-na-foto’s van objecten. Dat kan een gevonden object zijn naast een reconstructie of een opgegraven werktuig naast het hedendaagse equivalent.
Leg uit wat de volgende stappen in het onderzoek zijn.
Praktijkvoorbeeld
@raakvlak.publiek
IOED Raakvlak in Brugge biedt het publiek een blik achter de schermen via Instagram. Het zet vondsten in de kijker door foto’s, stories en filmpjes van activiteiten te delen, en laat ons zoeken naar de vijf verschillen.
Praktijkvoorbeeld
Timelapse en drones
Floris Beke maakte als een van de eerste archeologen in Vlaanderen gebruik van film voor toegankelijke communicatie naar publiek. Met behulp van onder ander timelapses en drones voor luchtbeelden, bracht hij archeologisch onderzoek waarbij hij was betrokken in beeld. Hij deed dat onder andere voor opgravingen door de bedrijven RAAP en Ruben Willaert maar hij maakte ook de film bij de tentoonstelling van de Heemkundige Kring Denderland.
Praktijkvoorbeeld
Websitecommunicatie
Intercommunale SOLVA onderhoudt voor al haar archeologische onderzoeksprojecten een aparte webpagina met regelmatige updates om de burgers te informeren. De informatie is ontsloten op een kaart waar de gebruiker kan zoeken op tekst en filteren op gemeente, periodisering (van paleolithicum tot Nieuwste Tijd), type onderzoek (bureauonderzoek tot opgraving), context (stedelijk of landelijk), en fasering (lopend of afgerond). Per site staan de opdrachtgever en SOLVA-contactpersoon, de stand van het onderzoek, gegevens over de ligging, foto’s, downloads van de rapportering én een omschrijving op maat van een breed publiek waarin de onderzoeksvraagstelling, - activiteiten en -resultaten worden toegelicht.
Organiseer opensleufdagen
Organiseer een opensleuvendag (werfbezoek) als de site er zich toe leent. Dat wil zeggen als ze fysiek toegankelijk is, de oppervlakte groot genoeg, het onderzoek meer dan een aantal dagen duurt én de opdrachtgever toestemming geeft. Het moment van de opgraving is het meest directe contactmoment voor publiek.
Werfbezoeken voor specifieke doelgroepen tijdens de werkuren zijn het gemakkelijkst te organiseren en communiceren. Lokale besturen appreciëren bovendien een uitnodiging aan lokale scholen of verenigingen. Daarnaast kan het voor opdrachtgevers een interessante PR-vorm zijn om een werfbezoek aan te bieden bij klanten of werknemers.
In tweede instantie worden rondleidingen georganiseerd voor buurtbewoners. Meestal vindt dergelijk werfbezoek in het weekend plaats, hetgeen extra organisatorische inspanningen en personeel vraagt. Opgelet, bij mooi weer komt op dit soort werfbezoeken steevast veel publiek af. In een maximaal scenario wordt aan de opensleuf een groter publieksevenement verbonden met workshops, lezingen en re-enactors.
Omdat niet alle bedrijven dit soort weekendactiviteit kunnen dragen, zijn de medewerking en (logistieke) faciliteiten van de gemeente belangrijk: gaande van communicatie en verspreiding van een persbericht, het referentiemateriaal, de infoborden, de tentjes of de tijdelijke fietsenstalling die ze leveren, tot de archeoloog van de IOED of (stads)gids die de rondleiding zelf komt geven. Dat laatste helpt zeker wanneer niet alle terreinarcheologen zich didactisch vaardig genoeg achten om intensief te interageren met een breed en divers doelpubliek. De medewerking van de terreinarcheologen bestaat in dat geval uit het uitstallen van enkele bijzondere vondsten en grondplannen in de werfkeet.
Tips
Omdat er inhoudelijk op dat moment niet altijd verregaande conclusies te melden zijn, kan de methodologie van de opgraving een belangrijke rol krijgen, naast het meer algemene verhaal van wat gezocht en reeds gevonden werd.
Werk samen met de lokale (stads-)gidsen of gidsenvereniging(en).
Communiceer tijdig naar scholen of verenigingen zodat een bezoek ingepland kan worden.
Schakel lokale partners zoals de IOED in om wat organisatorische taken op te nemen.
Foto © Stad Antwerpen
Praktijkvoorbeeld
Kipdorp nocturne
Antwerpenaren konden de werf van de Kipdorpsite op verschillende momenten bezoeken. De laatste keer werd dat georganiseerd in de vorm van een nocturne met sfeervolle verlichting, verhelderende projecties, een hapje en drankje en concerten. Bezoekers kregen zelfs een souvenir mee naar huis: een baksteen van de Kipdorpbrug of een tatoeage van een steenhouwersmerk.
Praktijkvoorbeeld
Ninove 1692
In Ninove vond SOLVA de restanten van legerkampen uit de 17de en 18de eeuw. De site van het toekomstig bedrijventerrein was het decor voor het historisch spektakel Ninove 1692. Soldaten, ruiters, valkeniers, muzikanten en zwaardvechters brachten het dagelijkse leven van de 17de eeuw in beeld via gevechtsscènes, demonstraties met kanonnen, musketgeweren, zwaarden en roofvogels. De archeologen van SOLVA toonden hun vondsten op het terrein en hielden rondleidingen van ongeveer 25 minuten.
Foto © Dirk Wollaert
Kom uit uw keet
Soms is het gewoonweg niet mogelijk om werfbezoeken te organiseren: de site is te gevaarlijk, het weer te slecht of de timing te krap. Het is daarom mooi meegenomen dat er ook een grote fascinatie bestaat voor de figuur en het beroep van de archeoloog. Raakt het publiek niet tot bij de archeoloog, dan raakt de archeoloog misschien wel tot bij het publiek? Een bezoek van de archeoloog in de klas vraagt een beperkte voorbereiding of coördinatie. Via de kinderen en jongeren, attendeer je in één klap ook ouders op archeologisch onderzoek in de buurt. Maar dit format hoeft zich niet tot buurtscholen te beperken. Deze aanpak maakt een uitgesproken doelgroepenwerking mogelijk die inspeelt op lopende lokale doelgroepenwerking, maar ook op de betrokken archeoloog. Kinderen of ouderen, de groendienst of de kunstacademie, mensen met bijzondere vaardigheden of uitdagingen … het archeologisch of landschappelijk perspectief kan voor veel doelgroepen inspirerend werken.
Tips
Lokale partners kunnen helpen om contacten te leggen.
Koppel je bezoek aan de onderwijsdoelen.
Foto © Radar
Praktijkvoorbeeld
Archeo-logisch toch!
IOED RADAR heeft een archeologiekoffer ontworpen met enkele vondsten uit de regio die de leerkracht ter voorbereiding, ter verdieping of los van een werfbezoek kan gebruiken. Doelgroep voor deze koffer, maar ook ander scholenaanbod, is de derde graad van het lager en de eerste graad van het secundair onderwijs.