NA DE OPGRAVING
Het archeologisch onderzoek is door de Vlaamse regelgeving veelal voorbehouden aan archeologische bedrijven. In de fase na de opgraving: bij de vondstverwerking en -bewaring en bij het vrijgeven van de onderzoeksresultaten verbreedt de groep van professionele en vrijwillige betrokkenen. Dat verruimt ook de mogelijkheden voor publiekswerking.
SAMEN WASSEN, SORTEREN,
registreren en verpakken
ZET JE VONDSTEN IN
de etalage
BLIJF
lezingen organiseren
DURF
synthetiseren
WIE SCHRIJFT,
die blijft
GEBRUIK
het landschap
ONTSLUIT SITES EN COLLECTIES
ter plekke
LAAT KENNIS
doorstromen
Samen wassen, sorteren, registreren en verpakken
Vondstverwerking is het wassen, sorteren, registreren en verpakken van archeologische artefacten. Bij al deze stappen kunnen in principe vrijwilligers worden ingeschakeld. Archeologische depots hebben mogelijkheden om in partnerschap met andere erfgoedspelers aan archeologische en participatieve publiekswerking te doen. De participanten aan deze vondstverwerking hebben geen typisch ‘erfgoedprofiel’: ze zijn meestal niet verbonden aan een vereniging of heemkundige kring. Bij de occasionele vrijwilligers bevinden zich ook kinderen en jongeren, of mensen met een interesse in landschap en milieu.
Tip
Participatie aan het depotwerk hoeft zich niet te beperken tot de locatie van het depot zelf: scherven wassen of bodemstalen zeven kan ook via workshops op locatie gebeuren.
Foto © Raakvlak
Wassen naar het verleden
Depot DEPOTYZE in Ieper deed via de IOED CO7 een oproep om vondsten van een Romeinse site uit Nieuwkerke te helpen reinigen. Tijdens de archeologische opgraving in 2019 werden er ontzettend veel artefacten (vooral aardewerk maar ook voorwerpen uit metaal en glas) teruggevonden. Bij gebrek aan budget voor de uitzonderlijke omvangrijke vondstverwerking schakelde het depot samen met IOED CO7 vrijwilligers in. Hoewel de aanleiding een budgettair probleem was, greep het depot de zaak aan om haar participatieve werking te exploreren en versterken.
Praktijkvoorbeeld
Bandwerk
Erfgoedcel Zuidwest organiseert sinds 2017 Bandwerk, een tweedaagse registratiemarathon. Telkens gaat een groep van 20 studenten kunstwetenschappen aan de slag met de Zuid-West-Vlaamse kunst- en erfgoedcollecties: ze worden ingewijd in registratie- en digitaliseringsmethodes, bestuderen en beschrijven de collectie en krijgen workshops van museumprofessionals. Zo krijgt de collectieregistratie een stevige boost én worden studenten ingewijd en getraind in erfgoedwerk. Het is een format dat even goed voor archeologische collecties kan worden uitgewerkt met studenten archeologie.
Foto © Erfgoedcel Zuidwest
Foto © Anna Van Waeg
Praktijkvoorbeeld
ArcheoHotSpot
In de archeologische tentoonstelling Crossroads. Travelling through the Middle Ages (2019-2020) experimenteerde het KMKG samen met urban.brussels als eerste in België met het format van ArcheoHotSpot. Het concept werd ontwikkeld door het Allard Pierson Museum in Nederland en laat het publiek van dichtbij en hands-on kennismaken met archeologie. In een open archeolab in de tentoonstellingsruimte wordt gesorteerd, gedetermineerd en gepuzzeld met écht archeologisch materiaal. Tegelijk komt het gesprek op gang: over de materialen en wat de vondsten vertellen, over het verleden en hoe de archeologie als wetenschap in elkaar zit. Voor de bezetting van de ArcheoHotSpot werd een open oproep gedaan aan archeologieliefhebbers die onder begeleiding van een coördinator van het museum hun passie voor archeologie konden overdragen.
Zet je vondsten in de etalage
De meest gehoorde vraag van publiek bij een opgraving? “En, heb je al wat gevonden?” Niet verwonderlijk dus dat een vitrine of kijkkast met de vondsten van een recente en publiek zichtbare opgraving een graag gezien format is. Het is een gemakkelijke manier om de lokale archeologie onder de aandacht te brengen en te houden. De vitrine vraagt een beperkte inspanning en heeft niet als doelstelling duizenden mensen uit de regio aan te trekken.
Tips
Zoek voor de kijkkast naar een plek met veel passage maar ook wat toezicht, zoals de bibliotheek of de inkomhal van het gemeentehuis.
Dit soort kleinschalige tentoonstelling kun je ophangen aan een evenement als Open Monumentendag of Erfgoeddag, of organiseren ter gelegenheid van de feestelijke (her-)opening van het plein of de site waar het archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden. Zo surft de kijkkast mee op een ruimer communicatieplan. Het is een goed moment om een lezing te geven of bescheiden brochure te presenteren, of een workshop rond archeologie voor kinderen of jongeren te plannen. Het kan de gelegenheid bieden om archeologische collecties uit de gemeente nog eens boven te halen.
Foto © Provincie Vlaams Brabant
Praktijkvoorbeeld
Schatten uit het depot, archeologie in je buurt
Het onroerenderfgoeddepot van Vlaams-Brabant ontwikkelde een modulaire kijkkast die kan worden gebruikt om recente vondsten van het depot, samen met de context en verhalen, te presenteren op locatie. Het model kreeg navolging in de provincie Antwerpen en bij de IOED/erfgoedcel Pajottenland en Zennevallei.
Praktijkvoorbeeld
Colruyt Tongeren
Na verbouwingswerken integreerde Colruyt Tongeren de vondsten van het archeologisch onderzoek in een vitrine in de inkom van de nieuwe winkel. Met een relatief eenvoudige ingreep gaf de opdrachtgever blijk van waardering voor het archeologisch onderzoek. De winkel speelde in op de interesse van de klanten naar de resultaten van het onderzoek en kon de vitrine gebruiken in het persbericht over de opening: “de opgravingen hebben ons wel wat tijd en investeringen gekost, toch zijn we heel erg fier, zowel op onze vondsten als op onze nieuwe winkel”. Het bericht werd breed opgepikt in de regionale pers.
Blijf lezingen organiseren
De mondelinge presentatie van de onderzoeksresultaten is een evidente en traditionele vorm van publiekswerking, maar daarom niet minder gewaardeerd. Een lezing is pas aan de orde op het moment dat de onderzoeksresultaten bekend zijn en idealiter gepubliceerd in een nota of rapport. Lezingen door bedrijfsarcheologen op vraag van lokale spelers, zoals heemkringen, culturele verenigingen en service clubs, vinden in de praktijk dus pas enkele maanden of zelfs jaren na de opgraving plaats.
Webinars zijn niet meer weg te denken. Geïnteresseerden kunnen de online lezing live volgen of achteraf (her)bekijken. Bij een aantal organisaties in onze sector is het webinar al helemaal ingeburgerd als een vast en vertrouwd format om lezingen te organiseren.
Omdat de publieke belangstelling tegen dan gedeeltelijk is weggeëbd, vraagt het enige creativiteit om ook in de laatste fase van het archeologisch onderzoek een breed publiek te bereiken. Je kunt meer interesse opwekken door de lezing als een van de randactiviteiten bij een kleine tentoonstelling te organiseren of te verwerken in een vertelavond of erfgoedcafé. Zo creëer je ruimte voor dialoog en interactie om de recente opgraving te refereren aan bestaande lokale collecties en historische bronnen.
Tips
Lokale erfgoedexperten en heemkundigen zijn een belangrijke doelgroep om de archeologische vondsten en kennis te laten insijpelen in de lokale erfgoedwerking. Maar waak erover dat de communicatie over de onderzoeksresultaten niet a priori wordt beperkt tot een ledenactiviteit.
Werk samen met een culturele partner zoals de bibliotheek of het cultureel centrum om een breed publiek te bereiken.
Foto © CO7
Praktijkvoorbeeld
Digitale lezing archeologische opgravingen Esplanadeplein en Molenstraat Aalst
Sinds 2020 is een ploeg archeologen van SOLVA in opdracht van Stad Aalst bezig met opgravingen op het Esplanadeplein en in de Molenstraat in Aalst. De archeologen vonden tal van sporen terug die meer inzicht bieden in de geschiedenis van de stad Aalst.
Tijdens de gratis digitale lezing kon je luisteren naar wat de archeologen reeds ontdekt hebben. Op het einde kon je vragen stellen via de chat. Lezing gemist? Geen probleem, je kunt de digitale lezing herbekijken!
Praktijkvoorbeeld
Raveschotlezing en Kruiwagen
Gent trapt het archeologisch jaar naar goede gewoonte af met de Raveschotlezing. Het is een gemeenschappelijk initiatief van de Gentse Vereniging voor Stad Archeologie Landschap Monument (GVSALM) en de dienst Stadsarcheologie. Samen met de halfjaarlijkse ‘Kruiwagenlezing' is het een vaste afspraak voor iedereen met een hart en kunde voor archeologie.
Praktijkvoorbeeld
Pourbus Troubadour
Tijdens zijn landschapsarcheologisch onderzoek aan de Universiteit Gent combineerde Jan Trachet terreinwaarnemingen met huiskamerlezingen. Overdag verplaatste hij zich per fiets doorheen het gebied dat staat afgebeeld op de kaart van Pieter Pourbus uit 1571. ‘s Avonds verzorgde hij, in ruil voor kost en inwoon bij een gastgezin, een huiskamerlezing over zijn onderzoek in de streek. Omdat het gastgezin instond voor de praktische organisatie en de uitnodiging van vrienden, familie en buren kon hij een nieuw publiek, zonder uitgesproken erfgoedprofiel, bereiken. Tijdens zijn omzwervingen hield Jan een blog bij.
Praktijkvoorbeeld
Live streaming op Facebook: Gentlezing Middeleeuws Maalte onder The Loop
In 2007 startte rond de hallen van Flanders Expo een grootschalig archeologisch onderzoek naar aanleiding van de ontwikkeling van het nieuwe Gentse stadsdeel The Loop. Archeologen namen je mee op archeologische ontdekkingsreis naar het oude Maalte. De lezing werd gratis gestreamd via Facebook Live.
Durf synthetiseren
Overzichtstentoonstellingen verbinden de resultaten van recente en minder recente opgravingen. Besef daarbij dat de interesse van het publiek hyperlokaal is: de bezoeker verwacht vondsten uit zijn buurt of gemeente. De uitdaging bestaat erin die lokale belangstelling te gebruiken om een ruimere geschiedenis van de gemeente of regio te vertellen.
De kracht van dit soort overzichtstentoonstellingen zijn de partnerschappen die eraan ten grondslag liggen: met bedrijven, erfgoeddiensten, verenigingen, milieuorganisaties, horecazaken, onderzoekers ... Waardeer de participatieve weg naar de tentoonstelling of publieksactiviteit evenzeer als het eindresultaat.
Tips
Bij reizende tentoonstellingen doe je er goed aan om de gastgemeente voldoende in de verf te zetten.
Het initiatief voor een lokale of regionale overzichtstentoonstelling kan inspiratie bieden voor uiteenlopende randactiviteiten, van educatieve pakketten en artistieke interpretaties, tot publieksdagen met workshops en re-enactors.
Praktijkvoorbeeld
Gegroet Marius en Stella
Voor de reizende tentoonstelling Gegroet Marius en Stella, hield IOED Erfpunt rekening met de sterke identificatie van de bezoekers met hun gemeente. In de overzichtstentoonstelling waren vondsten uit alle gemeenten van de regio te zien. De inhoud van de vitrines kon ook wijzigen naargelang de gastgemeente waar de expo te zien was.
Praktijkvoorbeeld
Alles uit de kast
In de tentoonstelling Alles uit de kast (2017-2018) brachten Erfgoed Noorderkempen en de Heemkundige Kring van Rijkevorsel oude en nieuwe archeologische vondsten uit Rijkevorsel samen. Ze vormde het sluitstuk van een breder project: recente opgravingsresultaten waren de aanleiding om oude vondsten terug naar de gemeente te halen en ook de collectie van de heemkundige kring van onder het stof te halen. Samen ontrafelden ze het mysterie van de ijzertijdurne die de heemkring al 40 jaar ongeopend in de collectie had.
Praktijkvoorbeeld
Helmond in 100 stukskes
Op de restanten van de oude vuilnisbelt van Helmond verzamelde gemeentelijk archeoloog Theo de Jong in 2016 een grote variatie aan kapotte en versleten spullen: flessen, emaillen potten en pannen, huisraad, speelgoed, onderdelen van fietsen en vele andere voorwerpen. Gedurende het verwerken daarvan ontstond het besef dat er nog veel mensen zijn die de spullen ook (her-)kennen uit hun jeugd. In samenwerking met het Kunstkwartier werd het project Helmond in 100 stukskes opgestart. Met de voorwerpen uit de vuilnisbelt op tafel gingen ‘verhalenvangers’ (schrijvers) op zoek naar herinneringen, anekdotes en verhalen van ‘ooggetuigen’ (ouderen). Professionals en liefhebbers schreven zo samen aan lokale geschiedenis. Het resultaat van het project is een verhalenbundel en een tentoonstelling die langs scholen, wijkgebouwen en zorginstellingen gaat. Daarnaast is een verhalenkoffer gemaakt met echte vondsten (stukskes), spelletjes en opdrachten voor jong en oud.
Wie schrijft, die blijft
Een traditionele, maar daarom niet minder gewaardeerde vorm van publiekswerking is de papieren brochure. Verzorgd uitgegeven brochures met daarin de resultaten van het lokaal archeologisch onderzoek kunnen verdeeld worden tijdens evenementen, in de brievenbussen van de buurt, bij werknemers van het bedrijf dat de opgraving liet uitvoeren, of bij lokale ambtenaren. Ze maken het resultaat zichtbaar en lichten de volgende stappen toe: depotwerking, nieuwe onderzoeksvragen, een vooruitzicht op synthese … De brochures versterken het bewustzijn voor archeologie en bouwen mee aan het draagvlak voor de volgende gelegenheid.
Het publiceren van de resultaten van het archeologisch onderzoek in heemkundige tijdschriften is cruciaal om de nieuwe kennis te laten doorsijpelen in de lokale kennisnetwerken en de bibliografie. Het is een manier om erkentelijk te zijn voor de hulp die lokale deskundigen aan het begin van het traject hebben geleverd. In de praktijk is het binnen de bedrijfscontext niet zo evident om tijd te vinden of te krijgen om in lokale tijdschriften te schrijven. Misschien biedt het co-auteurschap wel soelaas: de lokale erfgoedwerker, heemkundige of metaaldetectorist kan op aangeven van de archeoloog het rapport hertalen naar de tijdschriftvorm. Of het werk kan verder verlicht worden door ook voor de vormgeving iemand te engageren. Of er kan met een van de uitgevers van bestaande brochurereeksen een partnerschap worden gevormd.
Tips
Schrijfsels hoeven niet alleen op papier uitgegeven worden: een blogreeks, webpagina of interactieve kaart zijn een goed alternatief voor de papieren brochure en kunnen de inhoud breder helpen verspreiden.
Maak gebruik van de kanalen van anderen om je bereik te vergroten, publiceer een artikel in een gemeentelijk blad, een schoolkrant, en andere bladen en nieuwsbrieven van de doelgroepen die je wil bereiken. Kies voor een toegankelijk artikel, zoals een interview met een archeoloog.
Wil je je schrijfsels graag ruimer verspreiden dan in het lokale tijdschrift, dan is een artikel in Ex Situ misschien wel iets voor jou. Ex Situ is een driemaandelijks tijdschrift dat archeologie op een boeiende en vooral toegankelijke manier wil presenteren aan een breed publiek. Het biedt een zicht op archeologie in Vlaanderen, met een waaier van korte en lange reportages, opiniestukken en fotoverslagen.
Praktijkvoorbeeld
Stedelijk Informatiecentrum Archeologie en Monumentenzorg - SIAM
De dienst archeologie van de stad Antwerpen publiceert sinds 2006 de resultaten van haar onderzoeken onder de naam Rapporten van het Stedelijk Informatiecentrum Archeologie en Monumentenzorg, kortweg SIAM. Het gaat zowel over opgravingen als over uitgewerkte materiaalstudies. De dienst geeft zowel lijvige rapporten uit die handelen over één onderwerp, als informatiebrochures voor een breed publiek. Je kunt alle uitgaven gratis downloaden of aanvragen.
Praktijkvoorbeeld
Uit het depot
In de brochurereeks Uit het depot communiceert het Provinciaal Archeologisch Depot van de provincie Antwerpen over boeiende ontdekkingen en fascinerende vondsten uit recent archeologisch onderzoek in de provincie.
Praktijkvoorbeeld
Dynamische kaart civitas Tungrorum
Zijn er in de buurt sporen uit de Romeinse tijd? Waar staan resten van Romeinse villa’s, grafvelden en heiligdommen? Maakte een straat ooit deel uit van een eeuwenoud wegennet? Op een website met dynamische kaarten, ontstaan door een samenwerking tussen het Gallo-Romeins Museum en de stad Tongeren met de Universiteit van Gent, kunnen onderzoekers en particulieren een antwoord vinden op deze vragen.
Gebruik het landschap
Via het landschap kan een koppeling gemaakt worden tussen heden en verleden, geschiedenis en archeologie, boven- en ondergrondse sporen. De cultuurhistorische benadering van het landschap is aantrekkelijk in landelijke gebieden waar er weinig of geen grote monumenten zijn. Militaire linies en Romeinse wegen vormen eveneens dankbare landschappelijke elementen om wandelingen en (fiets)routes aan te koppelen. Voor dit soort van publiekswerking komen partners buiten de erfgoedsectoren in het vizier: Regionale Landschappen en natuurverenigingen bijvoorbeeld, maar ook ruimtelijke planners, intergemeentelijke of provinciale diensten die verder kijken dan de gemeentegrenzen.
De coronacrisis heeft het potentieel van digitale routes bekrachtigd. De Erfgoedapp van FARO is een gratis tool voor erfgoedorganisaties die het mogelijk maakt multimediale informatie aan te bieden aan bezoekers via onder andere augmented reality en beacontechnologie. Hij heeft een aparte optie ‘erfgoedroute’.
Tip
Leg je idee voor aan de lokale of provinciale toeristische dienst. Zij hebben ervaring met het opmaken en promoten van wandel- en fietsroutes.
Foto © Gallo-Romeins Museum
Praktijkvoorbeeld
Per Pedes
Het Gallo-Romeins museum zorgt ook voor een publiekswerking buiten de muren. Treed in de voetsporen van de Romeinen en ga op wandel in Tongeren. Met 3D-beelden en 360°-zichten neemt de wandeling ‘Per Pedes’ je op sleeptouw door Romeins Tongeren.
Praktijkvoorbeeld
Archeologische geluidswandeling
Samen met scholieren en met steun van de provincie Limburg ontwikkelde de IOED en Regionaal Landschap Lage Kempen een archeologische geluidswandeling voor een recent opgegraven site in Peer. De wandeling werd ontsloten via de Erfgoedapp van Faro. Dit pilootproject van 'Jong redt Oud', een initiatief van de provincie, leidde tot een nieuw project met de IOED rond het Rendierjagerspad in Zonhoven dat twee archeologische sites wil ontsluiten en aantrekkelijk maken voor publiek.
Foto © SOLVA
Praktijkvoorbeeld
Landschap door.grond.
In deze overzichtstentoonstelling van tien jaar recent archeologisch onderzoek in Zuid-Oost-Vlaanderen slaagde intercommunale SOLVA erin om de onderzoeksresultaten te synthetiseren en in te passen in een groter verhaal over de relatie tussen landschap en mens doorheen de tijd. In de tentoonstelling zijn sites, reconstructietekeningen en vondsten te zien. SOLVA kon voor de tentoonstelling bogen op de museale infrastructuur en expertise van het Provinciaal Archeocentrum Velzeke.
Ontsluit sites en collecties ter plekke
Het publiek ontsluiten van archeologische sites is een van de belangrijkste beginselen van het Verdrag van Malta, dat de omgang met ons archeologisch erfgoed omschrijft. De genius loci of sense of place is een belangrijk concept dat bijdraagt tot het succes van in situ-ontsluiting.
Het vraagt wel enige verbeeldingskracht van de bezoeker. Digitale reconstructies en 3D-technologie zijn interessante hulpmiddelen om de bezoeker mee te nemen naar het verleden.
Vlaamse archeologische sites hebben het nadeel dikwijls uit vergankelijke materialen te bestaan en weinig bovengrondse of makkelijk waarneembare landschappelijke relicten te hebben. Bovendien is preventieve archeologie, Malta ten spijt, grotendeels vernietigend van aard en worden veel sites na opgraving bebouwd. In dat opzicht zijn het vooral beschermde archeologische sites die in aanmerking komen voor in situ-ontsluiting.
Tip
Is het niet mogelijk om de originele site of collectie te bewaren of ontsluiten, dan kunnen ook tastbare, in situ-reconstructies dienstdoen. Die kennen als uitdaging dat ze er, zowel digitaal als analoog, snel gedateerd uitzien, terwijl ze relatief veel geld kosten om uit te werken. Waar een museumopstelling makkelijk te wijzigen is, moet een in situ-ontsluiting veel duurzamer geconcipieerd worden.
Praktijkvoorbeeld
Ename virtuele wandeling
Pam Ename liet een interactieve wandeling uitwerken in de abdij en haar omgeving. Navigeer zelf doorheen Ename en ontdek wat er allemaal te beleven viel.
Praktijkvoorbeeld
Tumuli van Heers
In de gemeente Heers liggen twee Gallo-Romeinse grafheuvels. Er loopt momenteel een herwaarderings- en herinrichtingstraject met als doel een beter beheer en een betere ontsluiting in het fietsroutenetwerk. Er wordt gezocht naar een specifieke educatieve insteek voor groepen jongeren ter versterking van het (Gallo-)Romeins verhaal van de streek en de werking van het Gallo-Romeins Museum. Via participatieve workshops wordt de bevolking bevraagd over de ontsluitingsmogelijkheden en worden hun ideeën verweven in de projectdefinitie voor de ontwerper. Die workshops hebben tot een opmerkelijke symbiose geleid tussen toerisme, economie, landbouw en erfgoed.
Foto © Wouter Gheyle
Praktijkvoorbeeld
Atlantikwall/Raversyde
Het provinciedomein Raversyde in Oostende gebruikt zijn in situ erfgoed als uitgangspunt voor erfgoedbeleving. Tot voor kort waren drie visserhuisjes en een bak- en visrookhuis, gereconstrueerd op de locatie van het eerder opgegraven middeleeuws vissersdorp, de hoofdattractie in het provinciedomein. Recent is de nadruk meer op de restanten van het bunkercomplex van de Atlantikwall komen te liggen, die zich eveneens op de site bevinden.
Praktijkvoorbeeld
Het leven in een Merovingisch huis
Sinds 2010 prijkt in de tuin van het woonzorgcentrum Hallenhuis in Sint-Andries (Brugge) een schijnbaar eeuwenoud gebouw. Het OCMW van Brugge nam hier, in samenwerking met Raakvlak en WOK (een sociaal tewerkstellingsprogramma van het OCMW), het initiatief om een kleine vroegmiddeleeuwse woning te reconstrueren. Het grondplan van het huis is tijdens archeologisch onderzoek aangetroffen op deze locatie. De woning is gebouwd op ware grootte, met traditionele bouwtechnieken en met natuurlijke materialen. Het totale project bestaat uit de reconstructie in de tuin en een museale opstelling in de hal van het woonzorgcentrum.
Het Merovingisch huis heeft een functie die kadert in de vrijetijdsbesteding van de bewoners van WZC Hallenhuis en de buurtbewoners. Het kan ook gebruikt worden door scholen en verenigingen. Naast het huis is een moestuin aangelegd met populaire gewassen uit de vroege middeleeuwen. Proeven van het verleden mag je hier letterlijk nemen. Scholen en groepen kunnen een rondleiding en kookworkshop volgen.
Foto © Raakvlak
Foto © historischehuizengent
Praktijkvoorbeeld
Sint-Baafskerk
De abdijkerk van Sint-Baafs werd in de 16de eeuw vernietigd, maar Gentenaars kunnen zich de ligging en omvang voorstellen dankzij een groene evocatie: op de plaats van de verdwenen pilaren groeien nu monumentale haagbeuken.
Laat kennis doorstromen
Het archeologisch onderzoek dat momenteel breed georganiseerd wordt, levert een schat aan nieuwe informatie over het lokale en regionale verleden. De uitdaging is om de kennis die vervat zit in archeologierapporten, eindverslagen en de databank van het agentschap Onroerend Erfgoed ook te gebruiken als nieuwe verhaalstof en er publiek voor warm te maken. Interessante onderzoeken kunnen erfgoedvrijwilligers en -professionals voeden zodat zij daar zelf mee aan de slag kunnen gaan..
In heel wat musea kan je selecties uit lokale of regionale archeologische collecties bewonderen. Op basis van recente opgravingen kan de archeologische opstelling en onze kijk op het verleden geactualiseerd worden. De samenwerking met de lokale collectiebeherende organisatie maakt het mogelijk om op een duurzame manier nieuwe vondsten en kennis naar een breed publiek te brengen. Betrek die organisaties dan ook vanaf het begin bij het opgravingsproject.
Tips
Regionale spelers als IOED’s en onroerenderfgoeddepots spelen hier een belangrijke rol en kunnen via laagdrempelige lokale contactmomenten of regionale netwerkmomenten de archeologische kennis laten doorstromen.
De bijscholing van gidsen is een duurzame manier om nieuwe kennis naar het publiek over te brengen.
Praktijkvoorbeeld
Grote Archeologieshow Tienen Stadsmuseum het Toreke
In het Toreke kan je vondsten en resultaten van het archeologisch onderzoek op het Grijpenveld in Tienen bewonderen. Het vernieuwde stadsmuseum het Toreke nodigde volwassen en gezinnen uit op een online quiz De Grote Archeologieshow over onder meer Romeinse rituelen. Samen met een archeoloog kon je het pas heropende museum live bezoeken. Aan de hand van meerkeuzevragen en actieve opdrachten namen de teams het tegen elkaar op.