Op en naast het podium

Leertraject in de scenografie

In 2019 studeerden Willem Rys en Vic Van den Bossche af als podiumtechnieker. Tijdens hun studies aan het RITCS ontdekten ze een passie voor scenografie. Tot hun spijt kwam dat thema in de opleiding slechts beperkt aan bod. Om zich er verder in te verdiepen, klopten ze aan bij Jozef Wouters, kunstenaar en vaste scenograaf van het dansgezelschap Damaged Goods. Daarnaast is hij de drijvende kracht achter Decoratelier; een kunstenaarsatelier met ruimte voor decorbouwers en publiek, voor discipline-overschrijdende samenwerkingen en sociaal experiment.

Jozef is een inspiratiebron voor Vic en Willem. De scenograaf staat open voor andere vakgebieden en brengt de scenografie in de publieke ruimte, buiten de grenzen van de theaterzaal. Tijdens hun tien maanden durend traject werden de leerlingen ondergedompeld in de ambachtelijke en bouwtechnische aspecten van de scenografie. Daarnaast was er ruime aandacht voor het experimentele, sociale en interdisciplinaire karakter van scenografie.

Zowel meester als leerlingen ontdekten de meerwaarde van het beurstraject. Door de persoonlijke aanpak werden Willem en Vic betrokken bij elk facet van het vakmanschap. Ze konden kritisch denken, vragen stellen en hun eigen artistieke stem ontwikkelen.

Theaterpoppen-prototypes 2020

Figurentheater is een kunstvorm die in heel wat culturen bestaat. De eerste poppenspelers waren reizende kunstenaars, die hun vaardigheden doorgaven van speler op speler. Meester Dirk Verbeeck en leerlingen Pascale Pettersson en Bart Van de Plas geven die traditie nieuwe impulsen. Door hedendaagse technieken te verwerken in oude werkwijzen, willen ze de beweging van de poppen verbeteren en het speelcomfort optimaliseren.

In de eerste fase van hun beurstraject lag de nadruk op het maken en bespelen van theaterfiguren. Samen met de leerlingen wou de meester zoveel mogelijk traditionele figurentheatertechnieken onderzoeken en uitproberen. In de tweede fase worden die technieken met moderne materialen opnieuw geconstrueerd. De oude modellen dienden als basis voor verbeterde prototypes.

Meester en leerlingen vormen het perfecte team en gaan samen op zoek naar nieuwe technische toepassingen. Dirk werkt al jaren als figurentheatermaker en doorliep alle facetten van de stiel. Zijn meesterschap in combinatie met de expertise van de leerlingen in andere kunstdisciplines geeft het beurstraject veel mogelijkheden. Bart heeft als stop-motion-animator veel materiaalkennis. Pascale is illustratrice en sterk in vormgeving. Door traditie te matchen met nieuwe technologie willen ze oude technieken waarde geven voor de toekomst.

"We moeten het warm water niet proberen uit te vinden. Bestaande, traditionele en zelfs vergeten technieken zijn vaak heel bruikbaar in een hedendaagse context. Heel wat oude theaterpoppen zijn met een enorm vakmanschap gemaakt en moeilijk te verbeteren, behalve dat we er onze nieuwe kennis van materialen of ergonomie kunnen op toepassen."

Dirk Verbeeck

Historische clown-entrees en -reprises

Bram De Laere is clown in hart en nieren. Na zijn studies aan verschillende circusscholen belandde hij bij circus Pipo. Via de circusdirectrice kwam Bram in contact met Marquis Pauwels. Marquis behoort tot de achtste generatie clowns in zijn familie. De kennis en kunde van Marquis en de nieuwsgierigheid van Bram creëren een bijzondere chemie tussen beide clowns.

Samen delen ze een passie voor historische clown-entrees en -reprises. Iets wat in moderne circusopleidingen grotendeels ontbreekt. De klassiekers zijn alleen bekend bij zij die in het circusleven zijn geboren. Entrees zijn komische intermezzo’s die oorspronkelijk dienst deden om de pisteknechten tijd te geven een decorwissel uit te voeren. Daarnaast zijn er de luchtige reprises waarin clowns spotten met de artiesten.

Door maatschappelijke evoluties is er een teloorgang van de familiecircussen. Daardoor dreigen vele entrees en reprises in de vergetelheid te raken. Met trots en vastberadenheid draagt Marquis zijn erfgoed daarom over aan Bram. Met hulp van de grootmeester graaft Bram zich twee jaar lang doorheen 250 jaar circusgeschiedenis, op zoek naar de ziel van de clown. Met zijn blog laat Bram iedereen meegenieten van zijn avonturen.

"Bram is een jongen met een frisse kijk op clownerie, maar met enorm veel respect voor traditie. Zo iemand is nodig om de ware ziel van de clown in leven te houden."

Marquis Pauwels

Interne vechtkunsten en podiumkunsten

Arco Renz is choreograaf, danser en stichter van Kobalt Works, een organisatie die transculturele kunstprojecten produceert. De kunstenaar is gefascineerd door Zuidoost-Azië. Het was die interesse die hem bij Thierry Bae bracht. Net als Arco is Thierry een gevierd danser, choreograaf en podiumkunstenaar. Thierry is ook meester in de Taiji Quan: een eeuwenoude Chinese interne vechtkunst en meditatieve gezondheidskunst. Taiji kenmerkt zich door zachte, ronde, ononderbroken, vloeiende bewegingen die met focus en bewustzijn worden uitgevoerd.

Arco kent Thierry al enkele jaren en volgde al verschillende workshops bij hem. Zo ontdekte hij de artistieke waarde van Thierry’s vakmanschap. Om zich verder in de Chinese bewegingskunst te verdiepen, startte Arco in juli 2019 een reeks masterclasses bij de Taiji-meester. Nog tot juni 2021 zal Thierry acht volledige dagen per maand uittrekken om zijn vakmanschap door te geven. Beide dansers willen de culturele sector verbreden door vechtsport en hedendaagse dans met elkaar te verbinden. Arco zal het vakmanschap integreren in zijn choreografieën en zo bijdragen tot de veelzijdigheid van de Vlaamse danswereld.