Foto © Sanne De Block
8. Organisatie
Met de verhuizing naar het Belpairegebouw en de herstructurering binnen de eigen organisatie rondden we twee grote werven af. In het teken van de campagne ‘Samen sterker’ zetten we in op samen groeien en op samenhorigheid. Met onze regeerbijdrages boden we krachtige bouwstenen voor het nieuwe regeerakkoord.

8.1 Verhuis naar het Marie-Elisabeth Belpairegebouw: een nieuwe start

8.2 Een toekomstbestendige organisatie: nieuwe structuur voor meer slagkracht

8.3 Onze bijdrage aan Cultuur, Jeugd en Media: bouwstenen voor het regeerakkoord

8.4 Samen leren en groeien door te exploreren en reflecteren

8.5 Samen Sterker: collega’s bundelen krachten voor het goede doel

8.6 Nog meer expertise en diversiteit in beoordelingscommissies Kunstendecreet

8.7 Landcommanderij Alden Biesen breekt records en bouwt aan de toekomt
8.1 Verhuis naar het Marie-Elisabeth Belpairegebouw: een nieuwe start
2024 was voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media een jaar vol beweging. Naast de verkiezingen en het EU-voorzitterschap stond ook onze eigen verhuis centraal. Na een feestelijk afscheid van het Arenberggebouw en een korte periode van telewerk namen we eind februari onze intrek in het Marie-Elisabeth Belpairegebouw. Dat betekende niet alleen een nieuwe werkplek, maar ook een nieuwe manier van werken en een nieuwe buurt om te verkennen.
Duurzaam en circulair kantoor
Ons nieuwe kantoor is een van de meest duurzame gebouwen van het land en het eerste circulaire kantoorgebouw in België. We delen de ruimte met zo’n 4.000 andere Vlaamse ambtenaren. In de zuidelijke toren komen appartementen met permanente bewoners, terwijl de noordelijke toren een hotel zal herbergen.

Foto © Luc Roymans
Een nieuwe buurt ontdekken
Met de verhuis kregen we niet alleen een nieuw gebouw, maar ook een nieuwe werkomgeving in de Noordwijk. Tijdens de onthaaldagen leerden we de buurt beter kennen via rondleidingen van Brukselbinnenstebuiten. Zo ontdekten we niet alleen het verleden van deze wijk, maar zagen ook hoe ze evolueert via buurtvernieuwing, stadslandbouw en groene en blauwe linten die biodiversiteit en duurzame energieprojecten stimuleren.
Een nieuwe manier van werken
De overstap naar het nieuwe gebouw bracht ook een nieuwe werkcultuur met zich mee. Niet iedereen heeft een vaste werkplek, wat vraagt om een flexibele aanpak. Om de drukte op bepaalde dagen te beheersen werd werkplekreservatie de standaard. In ruil daarvoor genieten we van uitgebreide cateringfaciliteiten en een moderne sportinfrastructuur.
Goede buren maken het verschil
Wij delen de ruimte op 21ste verdieping met het Agentschap Justitie en Handhaving, het Vlaams Mensenrechteninstituut en de Dienst van de Bestuursrechtscolleges. Om elkaar beter te leren kennen organiseerden we op 24 september de netwerkdrink ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’. Tijdens dat informele moment konden we kennismaken met onze nieuwe buren bij een hapje en een drankje.
Afronding van het project
Op 20 december sloot het Facilitair Bedrijf het inhuizings- en bouwproject feestelijk af. Daarmee is de verhuis definitief afgerond, want ook andere entiteiten van de Vlaamse overheid hebben er hun intrek genomen. We hopen dat iedereen zich ondertussen thuis voelt in het Belpairegebouw!
8.2 Een toekomstbestendige organisatie: nieuwe structuur voor meer slagkracht
Om beter in te spelen op de toekomstige uitdagingen voerde het Departement Cultuur, Jeugd en Media in oktober 2024 een reorganisatie door. We herschikten de afdelingen, brachten cultureel erfgoed onder in één team, voegden dossierbeheer en financiën samen en richtten de afdeling Digitalisering op. Met deze nieuwe structuur maken we onze wendbaar, daadkrachtig en klaar voor de toekomst.
Nieuwe afdeling Cultuur
Carolien Coenen, voorheen hoofd van de afdeling Waarborgen en Beheren, leidt de nieuwe afdeling Cultuur. Carolien neemt de functie over van Jan Denolf, die in 2025 met pensioen gaat.
Binnen deze nieuwe afdeling zijn de beleidsteams van de vroegere afdelingen Erkennen en Subsidiëren en Waarborgen en Beheren geïntegreerd. Ook de teams Cultuurgoederen en Cultureel Erfgoed zijn samengevoegd tot één team Cultureel Erfgoed.
De afdeling Cultuur telt vier teams, met aan het hoofd een directeur:
- Cultureel Erfgoed – Els Cuisinier
- Kunsten – Andy Vandervoort
- Sociaal-cultureel en Bovenlokaal – Mieke Ackx
- Infrastructuur en Buitendiensten – Rita De Graeve

Afdeling Jeugd, Media en Transversaal Beleid
Leander Price leidt deze afdeling, die bestaat uit de volgende vijf teams en directeurs:
- Jeugd – Bart De Boiserie
- Media en Film – Tine Danschutter
- Kennisontwikkeling – Lieven Boelaert
- Internationaal Beleid – Lieve Caluwaerts
- Transversaal Beleid – Katrien Van Iseghem

Nieuwe afdeling Digitalisering
Vanaf 2025 start de afdeling Digitalisering onder leiding van Karlien De Brucker. Die afdeling wil de digitalisering van onze organisatie versnellen door middel van efficiënte processen, een toekomstgerichte IT-architectuur en een sterke focus op veiligheid.
De afdeling bestaat uit het team IT met directeur Gert Willems. Ook de kleinere diensten Project Management Office, Enterprise Architecture en Veiligheid maken er deel van uit.

Afdeling Interne Organisatie
An Vrancken, algemeen directeur van het departement, leidt de afdeling Interne Organisatie, met deze drie teams en directeurs:
- Communicatie – Ilse De Schutter
- Dossierbeheer en Financiën – Fredrik Derck
- Personeel en Organisatie – Machteld Aelbrecht

Staf van de secretaris-generaal
Secretaris-generaal Bart Temmerman wordt bijgestaan door een team Staf, dat geleid wordt door directeur Elien Gillaerts.
Met deze reorganisatie stoomt ons departement zich klaar om flexibel en krachtig de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.
8.3 Onze bijdrage aan Cultuur, Jeugd en Media: bouwstenen voor het regeerakkoord
Om de onderhandelaars voor de nieuwe Vlaamse Regering te ondersteunen met onderbouwd advies, startte het Departement Cultuur, Jeugd en Media al in 2022 met zijn regeerbijdrages. We brachten knelpunten in kaart, heroverwogen bestaand beleid en werkten nieuwe beleidsvoorstellen uit. Met succes: heel wat van onze voorstellen zijn opgenomen in het nieuwe regeerakkoord en de beleidsnota’s. Ook thema’s als samenwerking en participatie krijgen er een prominente plaats.
Cultuur: veerkracht, draagkracht, stuwkracht
We ontwikkelden vier toekomstwerven waarmee we de kernwaarden van cultuur versterken met een cultuurbeleid waarin samenwerking centraal staat. We benadrukken daarbij zowel de verbindende kracht van cultuur als haar vermogen om de maatschappij uit te dagen en verandering te stimuleren:
- cultuur als fundament van de democratische samenleving;
- een gezonde balans tussen behouden wat goed is en vernieuwing;
- cultuur als katalysator van maatschappelijke verandering;
- het departement als overheidsorganisatie die samenwerking stimuleert.
Deze werven vertaalden we in negen themapapers met concrete beleidsvoorstellen en budgetten.

Jeugd: inspelen op maatschappelijke uitdagingen
De jeugd(werk)sector staat voor een aantal grote maatschappelijke uitdagingen zoals:
- de groeiende diversiteit in het jeugdwerk;
- de digitalisering van de jeugdsector;
- de modernisering en opwaardering van de infrastructuur voor jeugd(verenigingen).
We werkten deze uitdagingen en kansen uit in zeven themapapers met concrete beleidsvoorstellen en budgetten.

Media: toekomstgericht beleid voor een dynamische sector
De mediasector evolueert voortdurend, wat zowel beleidsmakers als toezichtshouders voor uitdagingen stelt. Nieuwe ontwikkelingen vragen om een frisse blik op mediabeleid. Om de mediasector duurzaam te laten groeien, is een toekomstgericht mediabeleid nodig dat inspeelt op nieuwe trends en ontwikkelingen.
Met het oog op die nieuwe context formuleerden we doelstellingen op het vlak van:
- economie: economische stimulansen voor de sector;
- innovatie: media-innovatie aanmoedigen;
- creatie en cultuur: kwaliteitsvolle Vlaamse content stimuleren;
- maatschappelijke impact: rechten beschermen en mediawijsheid verzekeren;
- democratie: verscheidenheid aan informatie en meningen verzekeren.
In zes themapapers zetten we concrete beleidsacties uit die inspelen op die doelstellingen.

8.4 Samen leren en groeien door te exploreren en reflecteren
Om onze organisatiecultuur te versterken zetten we extra in op exploreren en reflecteren. Dat doen we met een ‘collectieve leeragenda’, een doorlopend traject met interactieve inspiratiesessies. Experten laten ons kennismaken met maatschappelijke thema’s en inspireren ons om uitdagingen aan te pakken via voorbeelden van hoe anderen dat doen. Daarnaast leren we ook uit onze eigen projecten en onderzoeken.
Medewerkers aan zet: samen de leeragenda vormgeven
Jaarlijks kunnen onze medewerkers thema’s aanreiken voor de collectieve leeragenda. Een werkgroep met de vormingsverantwoordelijke en vertegenwoordigers uit verschillende teams werkt die verder uit en zorgt voor een gevarieerd aanbod.
Leren op verschillende manieren
Voor elk thema bekijken we welke soort inspiratiesessie het meest geschikt is om kennis en inzichten over te brengen:
- Leren uit wat we doen In de ‘leren uit wat we doen’-sessies delen collega’s ervaringen, successen en fouten. Het doel is dat dit een vast onderdeel wordt van projecten, onderzoek en (team)trajecten. We brengen in kaart wat goed liep en wat we kunnen herhalen (‘vier successen’), maar ook wat beter kan (’leer uit fouten’). Zo werken we als organisatie continu aan verbetering.
- Gluren bij de buren Niet alles hoeft van nul te beginnen. In ‘gluren bij de buren’-sessies laten we ons inspireren door andere entiteiten binnen de Vlaamse overheid en door organisaties uit de sectoren waarmee we samenwerken. We leren van hun aanpak en passen waardevolle inzichten toe op onze eigen werking.
- Blik op maatschappelijke ontwikkelingen Om relevant te blijven, volgen we de ontwikkelingen in de samenleving en de markt op de voet. Tijdens deze sessies nodigen we auteurs, academici of ervaringsdeskundigen uit om belangrijke maatschappelijk thema’s en trends toe te lichten. Denk aan duurzaamheid, diversiteit, technologische omwentelingen of de impact van een gezondheidscrisis. We staan stil bij de gevolgen ervan op onze organisatie en hoe we er kunnen op inspelen.
Met deze collectieve leeragenda blijven we groeien en bouwen we verder aan een wendbare en toekomstgerichte organisatie.
8.5 Samen Sterker: collega’s bundelen krachten voor het goede doel
De eerste maanden van 2024 stonden in het teken van samenhorigheid, door de campagne Samen Sterker. Alle teams van het departement kregen de opdracht een goed voornemen te formuleren voor het komende jaar. Team Personeel en Financiën en team IT sloegen de handen in elkaar en kozen ervoor om collega’s over teams heen te verbinden én tegelijk een maatschappelijk relevant project te steunen. Doorheen het jaar namen nog verschillende andere collega’s deel aan acties voor goede doelen.
Feesten voor het goede doel
Gaan feesten en tegelijk een goed doel steunen? Dat klonk als muziek in de oren! Op 21 maart organiseerde het Departement Werk en Sociale Economie een afterwork party ten voordele van vzw Deyda (steunt projecten in Oeganda) en Akkayas vzw (steunt projecten in Sri Lanka). Collega’s van ons departement waren enthousiast aanwezig en droegen al dansend hun steentje bij.
Bloed geven, levens redden
Bloed geven is een kleine moeite met een grote impact. Daarom nam een groep collega’s op 18 april en 18 juli deel aan de bloedinzameling van de Vlaamse overheid in het Herman Teirlinckgebouw. Het werd niet alleen een mooie daad, maar ook een gezellige uitstap met collega’s.
Brussel schoner maken met River Cleanup
Op 20 september, tijdens World Cleanup Day, zetten een twintigtal collega’s zich in voor een schoner Brussel. Ze namen deel aan de River Cleanup en verzamelden samen met andere vrijwilligers meer dan 500 kilogram afval langs de kade en op het kanaal. Het mooie weer en de teamspirit maakten de actie extra geslaagd.
Een geslaagd voornemen voor 2024
Terugkijkend kunnen we zeggen dat onze goede voornemens ruimschoots zijn uitgevoerd. Collega’s van verschillende teams kwamen meerdere keren samen om zich in te zetten voor het goede doel. We willen deze positieve trend graag verderzetten in 2025!
Foto © VAi
8.6 Nog meer expertise en diversiteit in beoordelingscommissies Kunstendecreet
Subsidieaanvragen binnen het Kunstendecreet worden beoordeeld door commissies, die samengesteld worden uit een pool van experten. Na een grondige procesevaluatie en een traject rond diversiteit werd die pool uitgebreid. Zo beantwoordt de commissiewerking nog beter aan de noden rond expertiseopbouw en meerstemmigheid.
Nood aan uitbreiding
Commissies komen op vaste momenten samen om aanvragen te beoordelen: twee keer per jaar voor projectsubsidies en beurzen, vier keer per jaar voor internationale presentatieprojecten en om de vijf jaar voor de aanvragen voor werkingssubsidies. In 2024 betekende dat een totaal van 36 commissies. Voor de beoordeling van de aanvragen voor werkingssubsidies in 2027 zullen ongeveer 16 extra commissies nodig zijn.
De huidige pool van experten telt meer dan 300 leden, maar voor een efficiënte werking is een grotere groep wenselijk. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media wou daarbij ook een bijkomende inspanning leveren op het vlak van diversiteit, zodat de pool een meer representatieve afspiegeling zou vormen van de diverse samenleving en het gevarieerde kunstenveld.
Een meer diverse en meerstemmige samenstelling
Om dit streven naar meer meerstemmigheid voor te bereiden, werd een specifiek diversiteitstraject opgezet. Dat gebeurde op verschillende manieren:
- actieve benadering van sleutelfiguren in het kunstenveld;
- ondersteuning voor kandidaten met een beperking om ze een gelijkwaardige kans te geven;
- gerichte zoektocht naar expertise op het vlak van zakelijke aspecten, management, publiekswerking en communicatie;
- gerichte zoektocht naar bijkomende leden voor een aantal subdisciplines en niches, zoals audiovisuele kunsten, muziek en beeldende kunsten en fotografie.
Succesvolle oproep
De oproep leverde 179 geschikte kandidaten op, wat betekent dat de pool nu uit 496 leden bestaat. De nieuwe leden krijgen begeleiding en opleiding van team Kunsten om hun expertise als beoordelaar uit te breiden en hun rol als beoordelaar optimaal te vervullen. Vanaf 2025 zal de versterkte pool bijdragen aan een nog kwaliteitsvollere beoordeling en advisering van de aanvragen.
8.7 Landcommanderij Alden Biesen breekt records en bouwt aan de toekomt
2024 was een topjaar voor de Landcommanderij Alden Biesen. Met een recordaantal bezoekers en een breed cultureel aanbod blijft deze historische site een culturele trekpleister. Daarnaast viel Alden Biesen opnieuw in de prijzen als een van de beste congreslocaties van België en werden de eerste stappen gezet naar een museumwerking.
Een jaar vol records
Alden Biesen sloot 2024 af met een recordaantal van 259.000 bezoekers, een stijging met meer dan 50.000 ten opzichte van 2023. Ook online groeit de zichtbaarheid: 45.000 Facebookvolgers, 5.600 Instagramvolgers en meer dan 600 artikels in de media versterken de positie van Alden Biesen als een van de belangrijkste culturele trekpleisters in Limburg.
Veelzijdig cultuuraanbod
Alden Biesen biedt een waaier aan culturele evenementen, van festival en expo’s tot stages, workshops en rondleidingen.
Nieuw in 2024 was Féerie Florale, de grootste internationale florale kunsthappening in Vlaanderen, dat bijna 10.000 bezoekers trok. Tijdens dat event werden ook het Belgisch kampioenschap bloemschikken en de wedstrijd Meesterflorist van België gehouden.
Zomeropera Alden Biesen was opnieuw een succes. Verdi’s La Traviata, de kinderopera en het slotconcert wisten samen meer dan 15.000 bezoekers te bekoren en kregen lovende reacties. Andere blikvangers waren de expo Klei, kleur, vorm van keramiste Ann Van Hoey en het lichtfestival Lumineus, dat lichtkunst, acrobatie en muziek samenbrengt in de historische boomgaarden van het domein.
Daarnaast blijft vertelkunst een vaste waarde. Lentemagie, International Storytelling Festival, Tales & Ales en Verhalen in het Park brachten samen meer dan 10.000 jongeren in contact met verhalen en vertellers. En doorheen het jaar zorgden de gidsen van Alden Biesen voor 279 rondleidingen.
Nationale en internationale erkenning
Alden Biesen is een toonaangevende erfgoedsite die mensen verbindt. Met haar indrukwekkende architectuur en rijke culturele werking speelt ze een unieke rol in het Vlaamse cultureelerfgoedveld. Daarvoor viel haar al een Belgische nominatie voor het European Heritage Label te beurt, en kreeg ze eerder een Europa Nostra Award en het Flanders Heritage Venue Label. In 2024 won Alden Biesen zilver op de MEETINGS Awards voor beste congreslocatie van België. Na viermaal goud en tweemaal zilver is deze prijs opnieuw een erkenning voor de inzet van alle medewerkers.
Blik op de toekomst
Ook de toekomst ziet er veelbelovend uit. In 2024 werd de basis gelegd voor een nieuwe museumwerking vanaf 2025, waarmee de site nog meer bezoekers zal aantrekken. Alden Biesen zal zich daarbij focussen op het digitaliseren en tentoonstellen van de eigen collectie en geschiedenis rond de kruistochten en ridderordes. Zo blijft het domein, na 805 jaar, haar culturele en erfgoedwaarde verder uitbouwen.
