Met folkband Siger op tour in het Verenigd Koninkrijk
Foto © Douglas Robertson
Accordeonist Hartwin Dhoore had jarenlang naar zijn momentum toegewerkt in het Verenigd Koninkrijk, tot hij door de Brexit en COVID-19 noodgedwongen de instrumenten moest neerleggen. Hij zocht voorzichtig naar optredens dichter bij huis, maar dankzij de BAR-subsidie durfde hij de Britse pistes weer te verkennen.
In 2015 belandde er een mail van Allen Bearman Music in de mailbox van Hartwin, Koen en Ward Dhoore. Of ze interesse hadden om met hun band Trio Dhoore te komen spelen op Sidmouth Folk Festival? Nog voor ze de praktische afwegingen gemaakt hadden, wisten de broers al dat ze geen ‘nee’ konden zeggen tegen het toonaangevende, Britse muziekagentschap. “De vergoeding zou miniem zijn, maar het was de agent van onze idolen”, vertelt Harwin Dhoore. “Zo kwam het dat we enkele maanden later op de mainstage stonden en achteraf nog tweehonderd cd’s verkochten.”
Het jaar nadien volgde een showcase op het Britse netwerkevent English Folk Expo (EFEX), waar Trio Dhoore drie tours versierde bij Allen Bearman Music. Ook met andere muziekgroepen toerde Hartwin Dhoore regelmatig door het Verenigd Koninkrijk. “Elk jaar stond er minstens één langere tour van tien concerten gepland”, zegt hij, “en enkele festivals gespreid over het jaar, zoals Celtic Connections, Shetland Folk Festival en Underneath the Stars.” Als Europese act was dat niet evident, door de hogere transport- en accomodatiekosten dan Britse bands. Toch kon Dhoore heel wat festivals en zalen overhalen als buitenlandse act, en breidde zijn fanbase en netwerk verder uit.
Zowat alles zat mee om af te stoten van de springplank. Toen kwam de Brexit. En de coronapandemie. “Dat heeft mijn momentum als muzikant onderbroken”, zegt Dhoore. In plaats van verder te bouwen op de naam die hij gemaakt had, moest hij zijn activiteiten tot stilstand brengen en achteraf weer opstarten. “Ik stopte met optreden in het Verenigd Koninkrijk omdat er zoveel onzekerheid en onduidelijkheid was. Heb je een visum nodig als buitenlandse artiest? Hoeveel kost dat? Gelden er invoertaksen op instrumenten, geluidsversterking en cd’s? Hoeveel extra papierwerk zal dat opleveren?”
“Elk jaar stond er minstens één langere tour van tien concerten gepland.”
UK-effect
Niet alleen Dhoore zat met veel vragen. Ook de doorsnee Britse organisator nam het zekere voor onzekere en vulde de line-up met Britse en Amerikaanse bands. “COVID-19 speelt natuurlijk een belangrijke extra rol in het verhaal”, benadrukt Dhoore. “Het is gewoon zo dat Europese muzikanten sindsdien meer investeren in optredens waar je met de auto naartoe kan rijden, zoals in Duitsland of Denemarken.” Nochtans zag hij ook daar een verminderde interesse door de Brexit. “Het Verenigd Koninkrijk blijft enorm belangrijk voor je referenties als muzikant in andere Europese landen. De jaarlijkse tour in het Verenigd Koninkrijk leverde heel wat optredens in België en andere landen op, doordat mijn bereik op sociale media groeide. Ook dat viel dus weg.”
Terwijl Hartwin Dhoore de laatste tijd dichter bij huis bleef, besefte hij dat het Verenigd Koninkrijk eigenlijk ook een buurland is. “Ik had geen zin om superveel tijd te steken in een workpermit, visa… waarna er maar een beperkt budget over zou blijven als effectieve gage.” De BAR-subsidie zorgde op dat vlak voor een omslagpunt. “Als je kosten vergoed worden, is dat een ander verhaal. Het heeft ervoor gezorgd dat we het op zijn minst wilden onderzoeken.” Met ‘we’ heeft hij het over zichzelf en zijn broer Ward, met wie hij de band Siger begon nadat Trio Dhoore stopte. “Redelijk snel hebben we de beslissing genomen om te starten met een kickstarttournee en de concerten zo op te bouwen.”
"COVID-19 speelt natuurlijk een belangrijke extra rol in het verhaal.”
Foto © Douglas Robertson
Compenseren en investeren
Een deel van de subsidie werd ingezet als compensatie. Als je door een verlies in het Verenigd Koninkrijk elders in Europa meer werk moet voorzien, is dat immers ook een effect van de Brexit. Om oude contacten opnieuw aan te spreken en nieuwe programmatoren te ontmoeten, bezocht Hartwin Dhoore de netwerkmomenten WOMEX (The World Music Expo) en EFEX (English Folk Expo). “Dat kost voor een freelance muzikant een pak geld”, zegt hij, “maar met de BAR-subsidie kon ik mijn verplaatsings- en verblijfskosten vergoeden.” De subsidie financierde ook internationale concerten in andere landen, zoals Denemarken. “De folkwereld is een relatief klein circuit waarin festivals vaak naar elkaar kijken voor de line-up. Uit de Europese concerten zullen dus ook concerten in het Verenigd Koninkrijk voortkomen.” Die concerten in het Verenigd Koninkrijk waren het hoofddoel van het BAR-project van Siger. Twee weken trokken Hartwin en Ward van podium naar podium. Niet slecht voor de eerste Britse tour van de band. “Doordat we de subsidie voor onze reis- en logistieke kosten gebruikten, konden we aan dezelfde voorwaarden optreden als Britse bands”, zegt Hartwin Dhoore. “Dat heeft veel concertzalen overtuigd. Bovendien konden we een promotor inschakelen om media-aandacht te regelen. Zo mochten we zelfs een korte livesessie spelen op een lokale BBC-radiozender.” Merkt hij verschillen met de tours vóór de Brexit? “Vooral in de voorbereiding. Je moet bijvoorbeeld een applicatie doen voor een internationaal paspoort en een workpermit, en invoertaks voor cd’s betalen. De tour moet ook beter georganiseerd zijn, want je moet een aankomst- en vertrekdatum invoeren op je workpermit, waardoor je geen lastminute optredens kunt aannemen.” Het papierwerk bracht extra stress en kosten met zich mee, maar daarbij was er één grote steun. “We vonden een agent die, tegen een kleine fee, Engelse en Europese artiesten door het kluwen helpt. Zonder hem was het veel complexer geweest.”
"Doordat we de subsidie voor onze reis- en logistieke kosten gebruikten, konden we aan dezelfde voorwaarden optreden als Britse bands.”
Foto © Douglas Robertson
Voldoening
Dhoores grootste les uit het gebeuren is: meet your dragons. Wat eerst een grote chaos leek, viel beter mee dan gedacht. Ook de tour zelf verliep verrassend goed. “Veel Britten waren enthousiast dat er eindelijk nog eens een Europese folkband naar het Verenigd Koninkrijk kwam”, merkte hij. “Dat uit zich ook in de ticketverkoop: de meeste concerten leverden ons een mooie gage op.” Als het aan Dhoore ligt, staat hij volgend jaar opnieuw op Britse podia. Meer nog, er liggen al enkele data vast voor een nieuwe tour van Siger. “Ik heb ook nog een lijstje met concertzalen die ik kan mailen”, zegt hij. “Als toeschouwers na een concert vertelden over een zaal waar we goed zouden passen, heb ik die meteen opgeschreven. Ik ben actiever geworden in netwerken.” Ook de contacten aan de Belgische en Europese kant zijn versterkt dankzij de tour. “We hebben veel nieuwe volgers gekregen op sociale media. En positieve reacties op het feit dat we een tour van 14 dagen hebben kunnen regelen, onder meer van de programmator van Dranouter Festival. Dan moet ik er wel altijd bij zeggen dat je niet het grote geld verdient met zo'n tour. (lacht) Maar je haalt er zoveel uit. Het is maf dat een buitenlands optreden voor een vijftigtal man zoveel impact kan hebben.”
DE TIP VAN HARTWIN DHOORE
“Ga op zoek naar mensen die je kunnen helpen, zodat je niet alles zelf moet uitzoeken en tijd bespaart. Ik heb aan Britse muzikanten gevraagd hoe zij het doen om naar Europa te komen. Zo kreeg ik het contact van de man die onze workpermits geregeld heeft. Ook enkele zalen vond ik via lokale muzikanten. Misschien lijkt het op het eerste gezicht dat je niemand kent, maar je hoeft de vraag maar aan één iemand te stellen en die kan je weer doorverwijzen.”