Een nalatenschap delen met een publiek
Installatie van Agentschap © Tom Callemin & KIOSK Gent
Als kunstenaar, kunstenaarsorganisatie of erfgenaam wens je dat het publiek je werk nog kan raadplegen, bezichtigen of dat een nieuwe generatie kunstenaars ermee aan de slag kan. Vaak is het een hele zoektocht om mogelijkheden te vinden om de nalatenschap te ontsluiten naar een breder publiek. Je kan hier zelf creatief mee aan de slag, maar het is nog effectiever om samen te werken met partners die je kunnen ondersteunen bij het bepalen van doelstellingen en het ontwikkelen van acties en activiteiten om de nalatenschap te delen met een publiek. Dit zal de impact van je inspanningen versterken.
Vanuit het traject met de pilootprojecten, delen we graag enkele tips en inspirerende voorbeelden.
Digitale ontsluiting
Een goede manier om de bekendheid van de nalatenschap te vergroten, is door deze online toegankelijk en doorzoekbaar te maken. Zeker als de nalatenschap verspreid is over diverse plekken, biedt digitale ontsluiting de mogelijkheid om dit als een geheel te kunnen presenteren. Bij het in kaart brengen en inventariseren van je nalatenschap is het belangrijk om vooraf reeds rekening te houden via welk platform je dit wilt realiseren.
Een nalatenschap bestaat uit zeer diverse onderdelen en bij voorkeur breng je deze samen op één platform. Ga in gesprek met een erfgoedpartner om een goede keuze te maken.
Let op! De rechten op documenten moeten geklaard zijn voor je ze online publiceert.

Archief Lucien De Roeck © Jean-Michel Meyers & Fonds Lucien De Roeck
Binnen de pilootprojecten is er geëxperimenteerd met nieuwe software, die nog verder ontwikkeld wordt. Zo werkt Archief Philippe Van Snick vzw met Universiteit Gent samen aan een platform via Omeka S.
Fotografe Marie-Françoise Plissart ontwikkelt samen met FOMU een wikibase-model, een databank als digitale inventaris.
Datamodel voor de Wikibase over Plissart © Bert Lemmens & Archief Plissart
KENNISDELING Cultuurregio Leie-Schelde
Cultuurregio Leie-Schelde ondersteunde met diverse lokale partners de zorg en de ontsluiting van de nalatenschap van kunstenaar Martin Wallaert. Het oeuvre werd na een inventarisatietraject ontsloten via een digitale databank en de kunstenaar en het atelier werden onder de aandacht geplaatst via het bovenlokale project Anekd’Arte. In dit project werden heel wat fijne zaken op poten gezet, om de nalatenschap op een laagdrempelige manier in de kijker te zetten.
Evenementen
In je stad of gemeente worden heel wat culturele evenementen georganiseerd waar je kan aan deelnemen. Heel voordelig is het laten opnemen van je activiteit. Handig is dat je activiteit wordt meegenomen in een grotere bredere communicatiecampagne, wat vaak een groter publiek aantrekt. Erfgoeddag, Open Monumentendag, Open Atelierdagen, … zijn hier een paar voorbeelden van.
Neem voor meer informatie over deelname hieraan contact op met de lokale cultuurdienst of erfgoedcel in je regio.

Repetitie concert, Ictus - Georges-Elie Octors © Bea Borgers
TIP
Histories, het expertisecentrum voor erfgoedvrijwilligers, verzamelde inspirerende praktijktips voor publieksactiviteiten.
De resultaten van het pilootproject over de nalatenschap van Klaas Verplancke worden gedeeld via een inspiratiegids en een inspiratienamiddag.
Archief Klaas Verplancke © Bibliotheek Brugge
Binnen het pilootproject van New Reform Archief wordt tot slot een presentatie gepland in een serie tentoonstellingen over de sociale en artistieke geschiedenis van Aalst en de Denderstreek
Deel van New Reform Archief in Stadsarchief Aalst © Wouter De Vleeschouwer
FAAM en ErfgoedApp FARO
Er bestaan ook apps die gericht zijn op de beleving van kunsten en cultureel erfgoed. Via FAAM of de ErfgoedApp van FARO kan je de nalatenschap ontsluiten naar een breder publiek.
FAAM ontsluit de geschiedenis van Vlaanderen, en het erfgoed in het spoor hiervan, in een groeiende verzameling unieke digitale belevingen voor een breed publiek. Voor deze verhalen wordt er informatie gedeeld over heel diverse collecties in Vlaanderen. FAAM werkt daarvoor samen met erfgoedpartners, maar ook beheerders van nalatenschappen kunnen samen met de redacteurs van FAAM hun verhaal ontsluiten.
TIP
Via de gratis ErgoedApp van FARO kan je je eigen rondleidingen maken op je locatie, die bezoekers via hun telefoon of tablet kunnen volgen, op hun eigen tempo en wanneer het hen past. De ErfgoedApp tour kan binnenshuis gebruikt worden – bijvoorbeeld voor een bezoek aan een kunstenaarswoning – maar ook bij een wandeling buitenshuis, langs verschillende locaties. Videomateriaal, audiofragmenten, doevragen en augmented reality kunnen toegevoegd worden aan de tour om het kunstenerfgoed op een aantrekkelijke manier naar het publiek te presenteren.
“Het is voor ons belangrijk dat er eigenlijk iets mee gebeurt. Dat het geen slapend archief is, dat het heel dynamisch wordt. Dat was eigenlijk echt onze missie. Dat er een toegankelijkheid is, dat studenten, andere kunstenaars, mensen die interesse hebben, misschien ook verzamelaars daar kunnen gaan grasduinen.”
Benedicte Goesaert – nalatenschap Philippe van Snick
Samenwerking met het onderwijs
Een samenwerking met een universiteit of hogeschool kan de nalatenschap laten voortleven, nieuw onderzoek en inzichten stimuleren en het door een volgende generatie kunstenaars opnieuw tot leven laten brengen. Zo wordt het archief van Jeanne Brabants samen met Universiteit Antwerpen verder onderzocht.

Foto © LUCID LETTERENHUIS Jeanne Brabants