Evenementen

Foto © Kunstendag voor Kinderen

Evenementen zijn voor het departement een belangrijk kanaal om verhalen over te brengen. Maar we willen natuurlijk dat dit in twee richtingen gebeurt. We informeren, gaan in dialoog of zetten samen trajecten op poten. In 2019 besteedden we extra aandacht aan duurzaamheid, met als kroon op het werk het Voka Charter Duurzaam ondernemen.

46 evenementen: van inspiratiedagen tot de Ultimas

In 2019 organiseerden we zo goed als elke week een evenement: 46 doorheen het hele jaar. Groot en klein, zowel voor de sector als voor het brede publiek, goed voor in totaal ongeveer 3.500 aanwezigen. Hieronder vind je een greep uit de evenementen.

15 januari 2019

Cultuurforum - Kruitfabriek, Vilvoorde

4 februari 2019

Infodag FoCI - Herman Teirlinckgebouw, Brussel

Infosessie lokaal en intergemeentelijk erfgoedbeleid - Herman Teirlinckgebouw, Brussel

5 februari 2019 - Ancienne Belgique, Brussel


Ultimas 2018

Onze evenementen zijn er ook om mensen kennis te laten maken met onze beleidsthema’s. De uitreiking van de Ultimas, de Vlaamse Cultuurprijzen, vond plaats op 5 februari in de AB. Er waren een zevenhondertal aanwezigen. Ook was er een nieuw beeldje voor de winnaars, van de hand van kunstinstallateur Stefaan Dheedene. Jan Decorte en Sigrid Vinks gingen naar huis met de hoofdprijs; ze wonnen de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste.

8 februari 2019

Infosessie Bovenlokaal Decreet - Hendrik Consciencegebouw, Brussel

19 februari 2019 - VAC Brugge


Infosessie vernieuwd registratieplatform CCinC

Ongeveer de helft van de evenementen die het departement organiseerde in 2019 zijn infosessies over decreten. Er zijn dan ook heel wat nieuwe zaken de revue gepasseerd: aanpassing van het registratieplatform CCinC, de bovenlokale decreten, Circusdecreet, filmkeuring …

20 februari 2019

21 februari 2019

Bedanking Pool Kunsten - Bozar, Brussel

23 februari 2019

Prijsuitreiking Wiki Loves Heritage - Fotomuseum, Antwerpen

25 februari 2019

Ronde tafel Cultuureducatie - Bronks, Brussel

26 februari 2019

12 maart 2019

Infosessie Kunstendecreet beoordelaars - Beursschouwburg, Brussel

Dag van de Cultuureducatie - Vooruit, Gent

Infosessie Integratie E-id - Toerisme Vlaanderen, Brussel

22 maart 2019

Studiedag van het jeugdonderzoeksplatform (JOP) - Hendrik Consciencegebouw, Brussel

26 maart 2019

29 maart 2019 - KVS, Brussel


Dag van de Diversiteit in het Jeugdwerk

Op vrijdag 29 maart nodigden we jeugdwerksector uit voor een stand van zaken over de diversiteit in het jeugdwerk. Op die beleidsdag blikten we samen met de sector terug op het Masterplan diversiteit in/en het jeugdwerk, dat vorig jaar werd gelanceerd op de Dag van de Diversiteit. Maar we keken natuurlijk ook vooruit.

Van 7 april tot 28 juli 2019 - Kasteel van Gaasbeek


Feast of Fools. Bruegel herontdekt

Pieter Bruegel wordt vaak beschouwd als dé belichaming van de Vlaamse identiteit. Waarom is dat zo, sinds de revival van zijn werk rond 1900? Hoe komt het dat hij uitgroeide tot een icoon, een onuitputtelijke bron van inspiratie én een huizenhoog cliché?

26 april 2019

Groteprioriteitendebat - Herman Teirlinckgebouw, Brussel

11 mei 2019 - Stripmuseum, Brussel


Inspiratiedag Beurzen Vakmanschap

Het departement heeft de belangrijke rol om kennis en expertise over te brengen. Via studiedagen en inspiratiedagen delen we onderzoeksresultaten, best practices en meer.

Tijdens de inspiratiedag beurzen vakmanschap op 11 mei zetten we immaterieel cultureel erfgoed in de kijker. In een zogenaamd ‘meester-leerling-traject’ nemen vakmensen voor een aantal maanden iemand in de leer om hem/haar de knepen van het vak te leren. Op die manier houden ze het vakmanschap levend. Tijdens de inspiratiedag in het Belgisch Stripmuseum konden bezoekers kennismaken met ambachten zoals smeden maar evengoed met het bespelen van Marokkaanse instrumenten.

14 mei 2019

28 mei 2019

Traject Limburg - Hasselt

4 juni 2019 - VAF, Brussel


Nieuwe Filmkeuring

Het nieuwe filmkeuringssysteem Kijkwijzer werd overgenomen van Nederland en omvat zes inhoudspictogrammen en zeven leeftijdscategorieën. Om de distributeurs, exploitanten en producenten op de hoogte te brengen van Kijkwijzer gaf het departement op 4 en 12 juni twee infosessies.

Vervolgens werd op het infomoment van 20 september de praktische uitwerking van Kijkwijzer toegelicht. In de plenaire sessie gaf het departement uitleg over de toepassing van de nieuwe regelgeving in België en bracht NICAM (Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media) een algemene presentatie van de Kijkwijzermethode. In de namiddag volgden er workshops en rondetafeldebatten over de mogelijke uitrol van Kijkwijzer naar andere media.

11 juni 2019

Contactdag Erfgoedconsulenten - Convention Center Zoo Antwerpen

14 juni 2019

Inspiratienamiddag Innovatie - Hangar De Veau Ninove

19 juni 2019

25 juni 2019

Terugkoppelmoment Kadervorming - Toerisme Vlaanderen, Brussel

12 september 2019

Infosessie nieuw Circusdecreet - Consciencegebouw, Brussel

1 oktober 2019 - Herman Teirlinckgebouw, Brussel


Presentatie publicatie ‘Vrije tijd van jongeren in migratie’

De studiedag rond Vrije tijd van jongeren in migratie vond plaats in samenwerking met Universiteit Gent. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media en de onderzoekers van de Universiteit Gent stelden er de resultaten van het onderzoek ‘Vrije tijd van jongeren in migratie’ voor. Dat onderzoek brengt in beeld hoe jongeren uit onthaalklassen (OKAN-onderwijs) vrije tijd, vrijetijdsbesteding en de bijhorende drempels beleven. Aansluitend namen de deelnemers in werktafels de beleidsaanbevelingen onder de loep.

21 oktober 2019

Inspiratiedag Bovenlokaal Bibliotheekbeleid - Koninklijke Bibliotheek, Bruusel

17 november 2019


Kunstendag voor Kinderen

Op 17 november organiseerden we het jaarlijkse evenement Kunstendag voor Kinderen. Op die dag kunnen kinderen en hun familie een hele dag kunst beleven. Zowel erg jonge als iets oudere kinderen tot twaalf jaar zijn er welkom. Alle kunsten komen aan bod: theater, film, muziek, dans, architectuur, literatuur, beeldende kunst en combinaties daarvan. Ook bieden vele cultuurhuizen in Vlaanderen en Brussel die dag activiteiten aan. De ambassadeur voor de editie 2019 was acteur Dominique Van Malder.

4 december 2019 - VAC, Leuven


Dertig jaar Kinderrechten

‘Dertig jaar Kinderrechtenverdrag - Actueler dan ooit’ vond op 4 december in Leuven plaats. De sprekers waren onder andere Benjamin Dalle, minister van Brussel, Jeugd en Media, en Karen Van Lathem, voorzitter van de Nationale Commissie voor de Rechten van het Kind. Ook Kunstendag voor Kinderen koos ervoor om tijdens zijn campagne kinderrechten mee op de agenda te zetten. Ze vroegen aan meer dan tweehonderd deelnemende organisaties om hun activiteit in het kader van de kinderrechten te plaatsen.

Duurzame aanpak: Voka Charter

Binnen het duurzaam actieplan dat het departement in 2019 met Voka heeft uitgewerkt, spelen evenementen een belangrijke rol.

Enkele richtlijnen die we hanteren om onze evenementen zo duurzaam mogelijk te maken:

  • eigen infrastructuur
  • bereikbaar met openbaar vervoer
  • vegetarische catering
  • lokale, seizoensgebonden voedingsproducten
  • plastic weren

In maart 2020 vernamen we het fijne nieuws dat onze inspanningen beloond werden met het label ‘Voka Charter Duurzaam Ondernemen’. Een mooi signaal dat het departement op de goede weg is.