Foto © Martin Corlazzoli
2. Voorwoord
1 juli 2023 was voor velen de eerste vakantiedag, voor mij was het de eerste werkdag als secretaris-generaal bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Een hele eer, en ik voelde me meteen welkom. Nog geen week later mocht ik samen met de minister van Jeugd een prachtig infrastructuurproject inhuldigen: het nieuwe slaapblok in Vormingscentrum Destelheide. Het einde van het jaar werd dan weer gekleurd door James Ensor in Mu.zee.
Hoewel ik vorig jaar niet alle realisaties zelf meebeleefd heb, grijp ik dit voorwoord graag aan om je warm te maken voor een volwaardige terugblik op een boeiend 2023.
Enkele succesverhalen in de kijker
Vorig jaar stond ons cultureel erfgoed in de schijnwerpers met een historische budgettaire inhaalbeweging voor de sector. Het volledig gerenoveerde KMSKA trok een veelvoud van het verwachte aantal bezoekers en ook het gerestaureerde Kasteel van Gaasbeek kreeg welverdiende aandacht. 2023 was ook een echt ‘topstukkenjaar’, met een succesvolle topstukkententoonstelling in het MAS en de aankoop van onder andere een bijzondere Ensor.
Vermeldenswaard is ook onze bijdrage aan het Leesoffensief, een meerjarig actieplan om Vlamingen meer aan het lezen te krijgen. Zo trokken we samen met Iedereen Leest en Departement Onderwijs en Vorming aan de kar van de allereerste Vlaanderenleestdag. Met een honderdtal activiteiten over heel Vlaanderen werd het een geslaagde eerste editie, waarbij mensen en boeken elkaar op alle mogelijke plekken en manieren konden vinden.
Ook op regelgevend vlak konden we een aantal projecten afronden. Zo kwamen we na een lang optimalisatietraject tot een gloednieuw ontwerp van Bovenlokaal Cultuurdecreet. Verder was 2023 ook het jaar waarin het nieuwe Jeugddecreet werd afgeklopt en er bijkomende middelen werden vrijgemaakt om de jeugdsector te versterken. Een echt huzarenstukje was de succesvolle afronding van de visitatieronde voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk, waarmee we onze campagne Samen Sterker alle eer aandeden.
Op de achtergrond voerde onze organisatie een grote servermigratie door en leverde ze inspanningen om de informatieveiligheid te verhogen. Met het oog op de verhuizing naar het Marie-Elisabeth Belpairegebouw in het voorjaar van 2024 werd ook het archief grondig aangepakt, met het verhoopte resultaat en netjes op tijd.
Foto © Turnhout Speelt
Foto © Koorenstem
Met de blik op 2024
Niet alleen voor de verhuizing richtten we onze blik op 2024. Ook voor een aantal andere projecten werd de eindspurt naar het laatste jaar van de regeerperiode ingezet. Zo kwamen heel wat digitaliseringsprojecten in een stroomversnelling en werkten we de laatste loodjes af voor de lancering van het Verenigingsloket. Met een nieuwe databank ontsluiten we alle hedendaagse kunstwerken die de Vlaamse overheid sinds 2016 heeft aangekocht en in de toekomst nog zal aankopen voor de Collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Daarnaast lanceerden we de influencerFAQ, een digitaal platform met adviezen en tips voor influencers, en volgden we de voorbereidingen voor een toekomstig crossmediaal meetsysteem op de voet.
Naarmate 2023 vorderde steeg ook de bedrijvigheid in de aanloop naar het Europese voorzitterschap. Vlaanderen zit in de eerste jaarhelft van 2024 zowel de Raad Cultuur (waarvan Media een onderdeel is) als de Raad Jeugd voor. Met een projectteam van een dertigtal medewerkers slaagden we erin een sterk programma voor te bereiden, zowel op inhoudelijk als operationeel vlak.
In dit voorwoord kan ik maar een tipje van de sluier oplichten. Benieuwd naar meer realisaties uit 2023? Lees dan zeker verder en ontdek ook de andere succesverhalen die we in dit jaarmagazine in de kijker zetten.
Van harte,
Bart Temmerman Secretaris-generaal van het Departement Cultuur, Jeugd en Media