10. Evenementen
Evenementen organiseren tijdens een periode waarin er weinig mogelijk is door coronamaatregelen, evident is het niet. Maar desondanks slaagde het Departement Cultuur, Jeugd en Media erin om burgers en medewerkers uit zijn sectoren te inspireren en te informeren. In dit hoofdstuk zetten we vier evenementen uit het voorbije jaar in de kijker.
10.1 Geslaagde digitale editie van de Ultimas
Een televisieshow zonder publiek in plaats van een wervelende zaalshow: dat was vorig jaar noodgedwongen het coronarecept voor de uitreiking van de Ultimas 2020. Toch slaagden we erin om zowel de laureaten als de hele cultuursector in al zijn diversiteit in de kijker te zetten. De show werd live uitgezonden op Radio 1 en was voor het eerst ook op VRT NU te bekijken.
De Vlaamse Cultuurprijzen, beter gekend als de Ultimas, lauweren elk jaar een persoon of een organisatie die zich het voorgaande jaar onderscheiden heeft in een bepaalde cultuurdiscipline.. Jaarlijks kaapt ook iemand de prijs voor Algemene Culturele Verdienste weg.
Breed digitaal vanuit Alden Biesen
In normale tijden worden de Ultimas uitgereikt tijdens een wervelende zaalshow, maar in 2021 maakte de coronapandemie dat onmogelijk. De prijzen schrappen was al helemaal geen optie, want de cultuursector had met 2020 een annus horribilis achter de rug. Een uitreiking via een televisieshow vormde een waardig alternatief. Zo kon meteen ook een breder publiek kennismaken met het Vlaamse cultuurlandschap en het uitgebreide gamma aan cultuurvormen.
De show vond plaats in een op maat gemaakte studio in Alden Biesen. Gastvrouw en gastheer van dienst waren respectievelijk Sofie Lemaire en Thomas Vanderveken: zij verwelkomden elk om beurt een van de 12 laureaten in een bepaalde cultuurdiscipline. Vóór elk interview konden de kijkers genieten van een vooraf opgenomen filmpje, waarin de laureaat een verrassingsbezoekje kreeg van een bekend gezicht uit de cultuursector, mét een uitnodiging voor de Ultimas-uitreiking. Mede door het verrassingseffect waren dit stuk voor stuk sterk entertainende en herkenbare filmpjes, een echte meerwaarde voor het event.
Mooie editie met heel wat media-aandacht
Vóór de uitreiking had de influencercampagne op sociale media al een knap voorsmaakje gebracht van de verrassingsfilmpjes met de bekende Vlamingen. Met de live uitzending op Radio 1 en VRT NU deed ook mediapartner VRT een stevige duit in het zakje. Traditiegetrouw verscheen er ook een speciale cultuurbijlage bij de andere mediapartner Knack. De uitreiking schopte het zelfs tot item in De Cooke & Verhulst Show.
Corona dwong ons om volledig digitaal te gaan. Toch mogen we tevreden terugblikken op dit digitale verhaal, dat bij publiek, media en laureaten op veel bijval kon rekenen. Bovendien was de huldiging een hart onder de riem voor een sector die bijzonder moeilijke tijden beleeft. Kers op de taart voor onze communicatiedienst was de nominatie van deze Ultimasproductie voor de Belgian Event Awards. Een zeer mooie blijk van erkenning én een stimulans om op dit elan verder te gaan!
Laureaten 2020
Algemene Culturele Verdienste Philippe Herreweghe
Amateurkunsten Moving Ground
Architectuur André Loeckx
Beeldende Kunst Luk Lambrecht
Circus Bauke Lievens
Cultureel Ondernemerschap MOOOV
Film Adil El Arbi en Bilall Fallah
Immaterieel Erfgoed VLAMO
Letteren Fikry El Azzouzi
Muziek Romina Lischka
Podiumkunsten State of the Arts (SOTA)
Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk Enchanté vzw
Kleurrijk kunstenfestival - Foto © Tom De Witte
Inspiratiesessie 1: Goed in je vel
Inspiratiesessie 2: Blij met je buurt
Inspiratiesessie 3: Goed geëngageerd
10.2 Lancering van het JKP met 5 inspiratiesessies
In volle lockdown het gesprek aangaan over de prioriteiten van het jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan (JKP) was een hele uitdaging. Toch slaagden we erin alle actoren, partners en experten samen te brengen in 5 online inspiratiesessies. Daarmee was ons doel bereikt: het JKP in de kijker zetten en de prioriteiten verder uitdragen.
Eén inspiratiesessie per prioriteit
Het Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan (JKP) is een beleidsinstrument van de Vlaamse Regering dat het jeugd- en kinderrechtenbeleid in Vlaanderen bundelt. Het plan omvat de acties en maatregelen die de Vlaamse ministers in deze regeerperiode voorzien voor kinderen en jongeren.
Om het JKP te lanceren naar het brede publiek organiseerden we in het voorjaar van 2021 interactieve online inspiratiesessies.
Het JKP focust op 5 prioriteiten, die tegelijk het thema vormden van de inspiratiesessies:
- Goed in je vel op 23 februari
- Blij met je buurt op 9 maart
- Goed geëngageerd op 20 april
- Goed in je vrije tijd op 4 mei
- Goed mediawijs op 8 juni
Met de sessies wilden we de prioriteiten verder uitdiepen en de bijhorende acties illustreren aan de hand van concrete voorbeelden. Dat deden we samen met het jeugdwerk, de lokale besturen en de collega’s uit de andere beleidsvelden.
Hoe gingen we concreet te werk? De 5 sessies kenden een gelijkaardige opbouw. Bij de voorbereiding en uitwerking van de sessies werden telkens jeugdwerkpartners, medewerkers uit andere beleidsvelden, lokale besturen en experten betrokken. We deelden tijdens elke sessie concrete verhalen uit de praktijk en lieten ons inspireren door een aantal boeiende sprekers.
Daarna gingen we met de deelnemers in dialoog over geplande acties in de betrokken beleidsvelden. Op basis van een 6 tot 8-tal geplande acties dachten we met de deelnemers na in break-outrooms, verzamelden we suggesties en wisselden we ervaringen uit. De deelnemers konden zelf (geplande) acties toevoegen en aangeven of ze samenwerking zochten.
Ook de minister van Jeugd tekende telkens present. Als coördinerend minister waakt hij immers mee over de uitvoering van het JKP. Zijn motiverende woorden aan het begin van elke sessie vormden een extra stimulans voor de deelnemers om vol enthousiasme aan de slag te gaan met de prioriteiten.
Wil je een sessie herbeleven? Bekijk alle video’s en murals van de break-outrooms op jkp.vlaanderen.
Inspiratiesessie 4: Goed in je vrije tijd
Inspiratiesessie 5: Goed mediawijs
Blind Date - Foto © Martin Corlazzoli
10.3 Dag van de Cultuureducatie
Ongeveer 700 geïnteresseerden uit de cultuur- en onderwijssector namen op 11 maart 2021 deel aan de online editie van de Dag van de Cultuureducatie. Vorig jaar focusten we in partnerschap met FARO, het Vlaamse steunpunt voor cultureel erfgoed, op het thema erfgoed en onderwijs, onder de titel 'Erfgoed is'.
De Dag van de Cultuureducatie is een initiatief van CANON Cultuurcel (Departement Onderwijs en Vorming), het Departement Cultuur, Jeugd en Media en kunstencentrum Vooruit. Elk jaar belichten we een ander thema rond cultuureducatie of ‘leren over en door cultuur’.
Erfgoed is …
Erfgoed helpt ons om cultuur over generaties heen richting en betekenis te geven. En het stelt ons voor de uitdagende vraag wat wij, op onze beurt, kunnen en willen doorgeven aan volgende generaties. We gingen tijdens de Dag van de Cultuureducatie aan de slag met vier verschillende aspecten van erfgoed. Erfgoed is nabij - persoonlijk - inspirerend - verbindend.
Verschillende blikken op erfgoed
Tijdens de plenaire sessie, live uitgezonden vanop het podium in de Vooruit in Gent, gaven keynotesprekers Ilja Leonard Pfeijffer, Rebekka de Wit en Ama Koranteng-Kumi elk een eigenzinnige blik op het thema. Daarna vertelden ook de Vlaamse ministers van Cultuur en van Onderwijs wat erfgoed voor hen betekent. Vitaly Samoshko, Willem Verheyden en Paul Contryn zorgden dan weer voor artistieke intermezzo’s.
De namiddag bood een brede waaier aan sessies.
- Hester Dibbits (Reinwardt Academie) legde uit wat ‘erfgoedwijsheid’ precies betekent.
- Noel Clycq (UA) en Nadia Nsayi Madjedjo (MAS) focusten op diversiteit in onderwijs en erfgoed.
- Thomas Vanderveken trad in gesprek met auteur Ish Aït Hamou.
- Simon De Vos en Brechtje van Bel (hetpaleis) lichtten toe wat de Oresteia actueel maakt.
- Rosan Meijer (VAi), Lize De Doncker (Industriemuseum) en Hilde Schoefs (Bokrijk) vertelden hoe erfgoed kan inspireren om er zelf mee aan de slag te gaan.
Daarnaast konden de deelnemers zich ook onderdompelen in een kunstwerk.
Zelf aan de slag
Naar aanleiding van 'Erfgoed is’ werden heel wat handvaten voor leerkrachten en educatieve medewerkers ontwikkeld.
- De publicatie Erfgoed is biedt reflecties over de betekenis van erfgoed voor onderwijs en samenleving.
- Het digitale lessenpakket My Past Future voor de tweede en derde graad secundair onderwijs omvat vijf activiteiten die leerlingen een kijk geven op erfgoed.
- De digitale scheurkalender Erfgoed: steengoed! is bedoeld als cultuursnack voor leerkrachten en leerlingen van het lager onderwijs.
- Op de deelsite Erfgoedwijs van KlasCement bundelen we leermiddelen (lespakketten, uitstappen, …) rond erfgoed die rechtstreeks inzetbaar zijn in de klaspraktijk en andere leeromgevingen.
Wil je de dag opnieuw beleven? Herbekijk de presentaties en sessies via een padlet, beschikbaar op cultuurkuur.be.
10 jaar Kunstendag voor Kinderen
10.4 10 jaar Kunstendag voor Kinderen
Op zondag 21 november 2021 vierden we de tiende editie van Kunstendag voor Kinderen. Een hele dag konden kinderen tot 12 jaar proeven van theater, film, muziek, dans, architectuur, literatuur en beeldende kunst of een combinatie daarvan. In totaal namen 30.000 kinderen samen met hun familie deel aan een van de 250 activiteiten over heel Vlaanderen en Brussel.
Aan de slag met Carll Cneut
Om onze verjaardag extra in de verf te zetten, koppelden we een grote wedstrijd aan deze feesteditie. Sander Gillis, Ketnetwrapper én ambassadeur van Kunstendag voor Kinderen 2021, daagde alle kinderen uit om creatief aan de slag te gaan met de affiche die door illustrator Carll Cneut was ontworpen. Tekenen, schrijven, boetseren, zingen, dansen of acteren? Elke kunstvorm was toegelaten. We bundelden alle inzendingen tot één groot kunstwerk. Als kers op de taart beloonden we de 9 creatiefste klassen met hun eigen expo op een unieke cultuurplek.
Aanpak van de campagne
In september 2021 lanceerden we onze oproep om deel te nemen aan de wedstrijd naar alle scholen uit het basisonderwijs. We deelden onder andere inspiratievideo’s van onze ambassadeur, blogartikels en een online toolkit met tips, zodat leerkrachten samen met hun leerlingen aan de slag konden gaan met de affiche. Zo probeerden we ook de kinderen te bereiken die anders weinig of niet in aanraking komen met kunst en cultuur.
Begin november ging de tweede fase van onze campagne van start, waarbij we het lokale aanbod per provincie en in Brussel promootten via onze socialemediakanalen. In de week voor Kunstendag voor Kinderen schakelden we een versnelling hoger en creëerden we zoveel mogelijk buzz in de media. Op 16 november organiseerden we bijvoorbeeld een persmoment in het M HKA in Antwerpen. Minister Dalle onthulde er het grote kunstwerk en opende 1 van de 9 winnende klasexpo’s. Daarnaast konden we voor onze promotie ook rekenen op de medewerking van onze partners Ketnet, CANON Cultuurcel en publiq.
Succesvolle editie, ondanks …
In tegenstelling tot de editie van 2020 kon Kunstendag voor Kinderen nu gelukkig wel live plaatsvinden. De omstandigheden voor de organisatoren waren echter niet evident. Door de beslissingen van het Overlegcomité of aangepaste lokale coronamaatregelen annuleerde zo'n 8% van de organisaties last-minute hun activiteiten. Ook de deelnemers zelf waren niet altijd aanwezig, ook al hadden ze op voorhand gereserveerd.
Ondanks deze moeilijke omstandigheden spraken de meeste deelnemende organisaties toch van een succes: er waren veel uitverkochte workshops en voorstellingen. Veel organisatoren waren opgetogen over de opkomst en bovendien erg blij dat alles was kunnen doorgaan. Op naar een succesvolle elfde editie in 2022!