Vakmanschap in Vlaanderen
Vlaanderen wordt wereldwijd geroemd om zijn baanbrekend vakmanschap. We staan er echter niet altijd bij stil dat dit vakmanschap ook tot ons immaterieel cultureel erfgoed behoort. Het gaat immers om kennis en vaardigheden die in de hoofden en handen van mensen leeft en wortels heeft in belangrijke tradities. Vakmanschap is eveneens een ruim begrip, het omvat een kleurrijke waaier aan ambachten, technieken en podiumkunsten.
Het spreekt voor zich dat een ondernemende regio als Vlaanderen veel vakmannen en -vrouwen telt die vol passie en meesterschap hun vak beoefenen. Met hun creativiteit en oog voor innovatie zorgen zij ervoor dat ons immaterieel erfgoed levend blijft voor huidige en toekomstige generaties. Het doorgeven van vakmanschap aan aanstormend talent is essentieel om kunde, methodes en vaardigheden duurzaam te borgen. Dit waardevol proces is evenwel zeer intensief en tijdrovend.
In 2018 en 2019 konden meesters en leerlingen samen een traject aangaan om vakmanschap door te geven. Ze vroegen gezamenlijk een beurs aan voor maximaal twee jaar. In totaal werden 191 beursaanvragen ingediend waarvan er 62 werden goedgekeurd.
Zelf wil ik sterk inzetten op meesterschap vroeger en nu, onder andere met impulsen voor het doorgeven van vakmanschap. In 2021 wordt een nieuwe beursronde gelanceerd. Meesters zullen de ruimte krijgen om intensief samen te werken met één of meer enthousiastelingen die bij hen in de leer willen gaan.
Graag wil ik Cultuurloket bedanken voor de zakelijke ondersteuning die zij biedt. Verder wil ik mijn dank uitdrukken aan de begeleidende organisaties uit de cultureel erfgoedsector. Met hun kennis van immaterieel erfgoed en het lokale erfgoedveld spelen zij een cruciale rol in de ondersteuning van meesters en leerlingen bij hun aanvraag en traject.
Ik wens u veel plezier bij het lezen van de boeiende verhalen van de meesters en leerlingen in dit online magazine, dat een selectie bevat uit een veel groter gamma aan succesverhalen. Ongetwijfeld zal het relaas van deze vakmensen nieuwe meesters en leerlingen inspireren en motiveren om hun vakmanschap door te geven. Investeren in vakmanschap is niet alleen investeren in ons verleden, maar vooral in onze toekomst. Zo blijft Vlaanderen zich verder ontwikkelen als toonaangevende regio en thuisbasis van creatieve makers en artiesten.
Jan Jambon Minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, ICT en Facilitair Management