Doel van het erkenningsinstrument

Museum Mayer van de Bergh Ans Brys

Het doel van het kwaliteitslabel voor collectiebeherende organisaties is de kwaliteit van de werking zichtbaar maken, bewaken en verbeteren.

Foto © t Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst

Een museum, culturele archiefinstelling of erfgoedbibliotheek wordt erkend op basis van de collectie én werking. De erkenning houdt een kwaliteitsmerk in zodat het mogelijk wordt een onderscheid te maken tussen erkende en niet-erkende organisaties. Alleen een collectiebeherende organisatie met een kwaliteitslabel mag de naam ‘door de Vlaamse overheid erkend museum’, ‘door de Vlaamse overheid erkende culturele archiefinstelling' of ‘door de Vlaamse overheid erkende erfgoedbibliotheek' dragen. Een erkende organisatie mag het erkenningsteken gebruiken voor alle communicatieve doeleinden rond de cultureelerfgoedwerking.

Foto © Universiteitsarchief Gent, leeszaal

Wat zijn collectiebeherende organisaties?

De erkenningsvoorwaarden en criteria zijn een mix van kwalitatieve en kwantitatieve criteria. Ze hebben in de eerste plaats betrekking op de vijf kerntaken of functies in de cultureel-erfgoedwerking: • herkennen en verzamelen • behouden en borgen • onderzoeken • presenteren en toeleiden • participeren.

Foto © bibliotheek Koninklijk Conservatorium Brussel

Wat zijn vijf functies?

Naast de uitvoering van de functies worden garanties voor de continuïteit van de werking, de toegankelijkheid en de toekomst van het cultureel erfgoed gevraagd. Ook het zakelijke beheer en de kwaliteitszorg worden onder de loep genomen. De normen bieden handvaten om te werken aan de kwaliteit en de professionele groei. Door transparante voorwaarden en criteria te definiëren moedigt een erkenning ontwikkeling en samenwerking binnen de organisatie aan. De toelichting en de nadere bepalingen bij de voorwaarden en criteria zijn niet exhaustief bedoeld. Ze worden bewust open geformuleerd, zodat er voldoende ruimte wordt gelaten om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen, evoluerende internationale kaders, de dynamiek van het veld, de eigenheid van de collectie en de diversiteit aan noden die er zijn.

Stadsmuseum Lier, workshop anderstalige kinderen - Foto © Koen Gielis

De toekenning van het kwaliteitslabel is het resultaat van een grondige kwaliteitsbeoordeling. Samen met externe experten onderzoeken we alle aspecten van de werking nauwkeurig. Bij de toetsing wordt gekeken naar het vermogen van een organisatie om zich verder te ontwikkelen. Er wordt nadrukkelijk gekozen voor een constructief en ontwikkelingsgericht beleid. Het kwaliteitslabel is in de eerste plaats versterkend bedoeld, om een voortdurend proces van verbetering van de werking op gang te brengen. In plaats van een statische beoordeling wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld nog lopende processen en toekomstige plannen. In het advies wordt, naast de algemene bevindingen en de motivering per voorwaarde of criterium, ruime aandacht gegeven aan zowel de nodige ontwikkelingsacties, de aandachtspunten, als aan de groei- en verbeteringsmogelijkheden in de toekomst. Zolang een collectiebeherende cultureelerfgoedorganisatie aan de criteria voldoet, mag ze het kwaliteitslabel dragen. Elke vijf jaar wordt de werking van de organisatie geëvalueerd en wordt de verdere ontwikkeling in kaart gebracht. Die ontwikkelingsgerichte werkwijze geeft erkenning aan de geleverde prestaties en wil verdere evolutie stimuleren.