Ronde 6: 2022
Jerry Galle, Checkin’ Each Other Out (2024) GLUON, Brussel - Foto © Fabien Silvestre Suzor
Checkin’ each other out
Jerry Galle, Checkin’ Each Other Out (2024) GLUON, Brussel - Foto © Fabien Silvestre Suzor
Onze wereld versnelt richting automatisering. In het verkeer, de supermarkt en de fabriek zijn robots de toekomst. Ze opereren in dezelfde omgeving als mensen en nemen ook beslissingen. De communicatie tussen mens en robot verandert met hoge snelheid in een communicatie die lijkt op die tussen twee mensen.
Checkin’ each other out zet een stap richting een maatschappij met collaboratieve robots, waarbij vanuit verschillende expertises en invalshoeken kritisch nagedacht wordt over robotica. Robots worden uitgerust met verschillende persoonlijkheden om zo tot een meer organische mens-robotinteractie te komen. De betrokken partners, kunstenaar Jerry Galle, GLUON en Flanders Make, onderzoeken of de meervoudige persoonlijkheid van een robot impact kan hebben op de emotionele uitwisseling tussen robot en mens.
Dit project steunt op expertise uit het veld van de collaboratieve robotica (cobots): mensen die samenwerken met robots. Daarbij worden robotica en artificiële intelligentie gecombineerd met inzichten uit de sociologie en menswetenschappen. Robots en computers intelligent laten reageren op menselijke emoties is een van de grootste uitdagingen voor dat veld. In dit project staat Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, in voor de technologisch-wetenschappelijke realisatie.
"We zien in de industrie steeds meer cobots opduiken die samenwerken met de menselijke operatoren. De cobot wordt daardoor eerder een collega dan een louter technisch hulpmiddel. De houding tegenover die evolutie is sterk verschillend van mens tot mens. De samenwerking met de kunstenaar Jerry Galle laat ons toe om die veranderende realiteit op een alternatieve manier te exploreren. In zijn installatie vervaagt de grens tussen cobot en levend organisme. De bezoeker kan in interactie gaan met de installatie en wordt zo geconfronteerd met zijn gevoelens tegenover en acceptatie van cobots."
Marc Engels, Chief Operating Officer Flanders Make
Happy API
Eén ondersteunende app die alle bestaande community apps aan elkaar linkt: dat is Happy API. De app werkt als een incentive platform dat datastromen van andere apps, zoals Peerby en WePlog, ontvangt en er beloningsregels aan koppelt. De beloning komt in de vorm van gemeenschapsmunten, waarmee de gebruiker bij lokale handelaren aankopen kan doen. De betrokken gemeenschap beslist zelf wat de beloning voor een bepaalde actie is; bijvoorbeeld 10 munten voor de schoonmaak van 500 meter openbare weg. De afhandeling gebeurt automatisch en zorgt ervoor dat de gebruiker kort na zijn actie de munten in gebruik kan nemen. Het platform laat toe dat elke gemeenschap andere nadrukken legt en dat verschillende apps worden geïntegreerd. Happy API is een initiatief van Muntuit vzw in samenwerking met WePlog, Peerby en Beaver & Eagle.
"We vinden het fantastisch dat we kunnen blijven excelleren in waar we goed in zijn, terwijl dit krachtig platform ons tegelijkertijd verbindt met andere buurtgerichte initiatieven. Dit vormt een belangrijke stimulans, zowel voor ons als voor andere community-apps."
Lieven D’Hont, medeoprichter van Peerby België
METEORGAN
Het METEORGAN-project van Geert Palmers en Beam and Jewel wil een eeuwig opbouwende muziekcompositie creëren op basis van meteorologische data van zonne- en windenergie. De muziek wordt met het publiek gedeeld in de vorm van een concert en een installatie.
De compositie wordt gevormd op basis van realtime meteodata, afkomstig van metingen op verschillende plaatsen in de wereld. Het afwisselend karakter van de meteodata vormt de input voor een continue transformatie die de muzikale compositie voedt. Een modulair opgebouwd orgel voert de compositie uit.
De installatie moet symbool staan voor de duale afhankelijkheid en kwetsbaarheid van de mens ten opzichte van het klimaat.
Referentiekader voor een GGKO
Biokunst is in opmars. Kunstenaars werken daarbij vooral met levende vormen of biomaterialen. Het doel is om kritische vragen te stellen of om unieke onderdelen van de natuur te belichten. Door de opkomst van genetische modificatie krijgen kunstenaars middelen in handen om de natuur te veranderen. Dat vergroot hun verantwoordelijkheid en mogelijke impact op onze maatschappij.
In dit project gaan de betrokken partners (kunstenaar Matthijs De Block, GLUON, MEMO-groep van Universiteit Gent en Working Group on Philosophy and Technology van de KU Leuven) op zoek naar een nieuw referentiekader om kritisch om te gaan met gentechnologie. Het begrip Genetisch Gemodificeerd Kunst Organisme (GGKO) wordt geïntroduceerd. Een GGKO is een organisme dat enkel wordt gemaakt in functie van kunst om binnen een kunstcontext te leven.
Twee GGKO’s worden ontwikkeld door partners uit de moleculaire biologie, bio-ethiek en kunsten. Samen ontwikkelen ze een definitie, publicatie, tentoonstelling en workshop waarin fundamentele vragen over kunst en gentechnologie besproken worden.
"We voeren experimenten uit met zowel wilde bacteriën als genetisch gemodificeerde organismen, en plaatsen die binnen het kader van kunst en maatschappelijke vraagstukken. We gebruiken DNA en bacteriën om kleuren te produceren en onderzoeken de symbiose en communicatiemethoden tussen bacteriën. Onze experimenten leiden tot kunstinstallaties gebaseerd op genetisch gemodificeerde organismen en bieden inzichten in het gebruik van synthetische biologie binnen de kunsten.”
Prof. Dr. Ir. Marjan De Mey, MEMO-groep, UGent