Ronde 5: 2021
Foto © Wannes Cré
Situated NFT
Met de productie van een situated NFT (non-fungible token of niet-vervangbare autorisatiesleutel) wil kunstenaar Frederik De Wilde focussen op de symbiose tussen het digitale en het fysieke binnen één kunstwerk. Hiervoor werkt hij samen met de startup Arkane, het juridisch adviesbureau TWIID, digitale innovatie expert Maka De Lameillieure, professor Annick Schramme en het consultancy bedrijf PresentFuture. Het project omvat de eerste concrete samenwerking in Vlaanderen tussen een technologieprovider en een beeldend kunstenaar op het vlak van blockchain (een nieuwe soort database) en NFT, waarbij er verschillende kennispartners betrokken worden. De samenwerking tussen de verschillende experts moet leiden tot een meer holistische visie op de ontwikkelen van een artistieke praktijk in een digitaal gedomineerde wereld. Het project voorziet in de productie van een situated NFT-kunstwerk, de oprichting van een tijdelijke denktank en een witboek over de modaliteiten en opportuniteiten voor de oprichting van een situated NFT-platform voor de Vlaamse beeldende kunstensector.
Foto © Studio Fredrik De Wilde
Brood(doos)nodig?!
Brood(doos)nodig?! is een nieuw partnerproject van Enchanté vzw, Let Us en de Gentse scholengemeenschap SKOG om de legebrooddozenproblematiek aan te pakken. Enchanté en Let Us gaan een partnerschap aan met de scholen om het probleem van voedselongelijkheid te bestrijden. Enchanté zet in op hartelijke netwerken en solidariteit om mensen in kwetsbare situaties te helpen. Met Brood(doos)nodig?! is Enchanté nu voor de eerste keer in een schoolcontext actief. Ouders, familieleden en buurtbewoners kunnen solidaire bijdragen leveren om leerlingen van hun lokale school te trakteren op een gezonde en lekkere maaltijd, warm of koud.
"Het innovatieve karakter van dit project ligt onder andere in de samenwerking tussen de socioculturele sector en het onderwijs. Dit project helpt scholen bij het ontwikkelen van een systemische aanpak door hen nieuwe partners aan te reiken, deel te maken van een breder netwerk en over hokjes heen te laten denken. Op die manier speelt onderwijs een cruciale - maar niet exclusieve - rol in het vormen van een structurele oplossing voor de lege of niet voedzame brooddozen."
Kim Swyngedouw - coördinator Enchanté vzw
DISSOLUTION
DISSOLUTION speelt in op de problematiek van morgen: digitaal afval en de onzichtbare impact van onze digitale voetafdruk. Het digitale kunstencollectief studio.POC en grafisch bureau Studio Plankton slaan de handen in elkaar om het bewustzijn hierrond aan te wakkeren via een reeks hybride digitale voorstellingen. Daarbij zullen ze verregaande toepassingen van het private 5G-netwerk van innovatieversneller Corda Campus exploreren en vertalen naar artistieke belevingen. Ons leven in de cloud lijkt minder gebonden aan beperkingen dan het eindige leven waarin we afhankelijk zijn van ons lichaam, onze leefomstandigheden en de anderen. Maar wat zijn de gevolgen van onze virtuele uitspattingen? Welke digitale sporen laten we na? Wat moeten we aanvangen met de talloze hoeveelheden opslagruimte die in beslag worden genomen door zombieprofielen en inactieve virtuele kamers?
De crossover tussen kunst en technologie stimuleert innovatie die de technologie niet alleen slimmer, maar vooral ook menselijker maakt.
"De crossover tussen kunst en technologie stimuleert innovatie die de technologie niet alleen slimmer, maar vooral ook menselijker maakt."
Kristof Timmerman, oprichter studio.POC
Foto © Thomas Uyttendaele
Commoning Water
Met Commoning Water willen de betrokken partners een praktijklabo op wijkniveau opzetten vanuit een ‘sixtuple helix’ multistakeholderaanpak (wetenschapper, beleidsmaker, burger, ondernemer, non-profitorganisatie en kunstenaar). Naast het inzicht in wetgevende obstakels en kennis vanuit de praktijk, levert het project vooral een concrete watercommons (water als gemeenschapsgoed) op in de wijk Dampoort/Campo Santo (Sint-Amandsberg, Gent), alsook een open en toegankelijke wonderwaterplek met de bundeling van alle opgedane kennis en tal van artistieke interventies. De complexiteit van de globale waterhuishouding, met enerzijds (dreigende) tekorten en anderzijds (steeds frequentere) overlast, is bij uitstek een problematiek die systemisch dient aangepakt te worden. De gehanteerde methodologie is gebaseerd op het project The Co-City Cicle dat ontwikkeld werd door LabGov. De methode heeft als doel om vanuit de gemeenschap en in een breed partnerschap obstakels in het wetgevend kader te detecteren en weg te werken om tot meer gemeenschapspraktijken te komen. Het doel is een systemische transformatie van de stedelijke context ter bevordering van watercommons en waterburgerschap.
Foto © Thomas Uyttendaele
"Het persoonlijke netwerk met onze partners heeft het project door een moeilijke start geloodst. Samen leer je al doende."
Evi Swinnen, coördinator TimeLab Gent
Feelodrome: The Emotion Machine
"Zo'n prachtige, warme en deugddoende ervaring, waarvan ik ontzettend genoten heb! Ik zal hier nog lang aan terugdenken."
Albert, Berchem, deelnemer Feelodrome
Feelodrome is een innovatieve theaterproductie van Nic Balthazar rond mentale veerkracht, waarbij de toeschouwers ‘doeschouwers’ worden. Iedereen staat op ‘de vloer’, en wordt door de beelden, teksten en acteurs op een groot videoscherm aangestuurd om mee te gaan in een ‘emotiemachine’ waarin een aantal technieken uit theater, dans, tai chi, zang, yoga en meditatie worden gecombineerd met beproefde psychologische en sociale experimenten tot een even vernuftig als aantrekkelijk geheel. De bedoeling is om op een even slimme als verleidelijke manier de taboesfeer rond gevoelens en geestelijke zelfzorg te doorbreken en jong en oud al zingend, dansend, bewegend en mediterend, mee te nemen in een verhaal over verbinding en mentale veerkracht, richting meer welbevinden en geluk.
Om dit te bereiken werkt theater- en filmproducent Wisteria samen met werkgeversorganisatie UNIZO, Steunpunt Geestelijke Gezondheid - Te Gek!?, evenementenbureau RADAR, vrijzinnig humanistische organisatie deMens.nu, uitgeverij Pelckmans en Hogeschool VIVES.
"Ben al 2 jaar herstellend van een burn-out. Heb veel aan alle tips en inzichten gehad. Voelde me aan het begin van de voorstelling een zes en tegen het einde een tien!"
Els, Herzele, deelnemer Feelodrome