Ronde 2: 2018

Sound & Games

Geluid is onmisbaar bij audiovisuele beleving. Daarom nam Howest-opleiding Digital Arts and Entertainment, samen met concert- en festivalorganisator Wilde Westen, het initiatief om een aantal events te organiseren die studenten en professionals inwijdden in interactieve muziek en sound design. Tussen oktober 2017 en mei 2018 vonden acht workshops plaats over relevante onderwerpen, gaande van de audiopijplijn in games, over interactieve geluidssynthese tot procedurele generatie van soundscapes voor videogames.

De samenwerking tussen één van ‘s werelds beste gamedevelopmentopleidingen en het genreoverschrijdend muziekbelevingscentrum Wilde Westen zorgde voor een bijzonder waardevolle kruisbestuiving van professionele expertise. Howest leverde de inspiratie en input vanuit de gamesector, terwijl Wilde Westen het artistieke luik verzorgde.

De lezingenreeks ‘Sound & Games’ bracht met succes studenten, docenten, musici en professionals uit de game- en muzieksector samen. Het innovatieve partnerschap leidde uiteindelijk tot een verruiming van het studieaanbod met het keuzetraject Interactive Sound Production binnen de DAE-opleiding Game Development. Dit traject biedt jongeren de kans om kennis te verwerven over een complexe en actiegedreven vorm van sounddesign en traint studenten om aan de slag te gaan met de snel veranderende audiotechnologie van de game-industrie.

Foto © Erfgoedcel Noorderkempen

VR-IN-A-BOX

Foto © Erfgoedcel Noorderkempen

Hoe richt je een nieuw museum in? En hoe weet je of dit museum zal aanslaan bij het publiek? In 2018 werd Erfgoed Noorderkempen met die vragen geconfronteerd. Het Gevangenismuseum in Merksplas en het Museum Tempelhof/Baksteenmuseum in Beerse stonden in de steigers. Ook het Begijnhofmuseum in Turnhout dacht na over de toekomst. Samen met hen ging Erfgoed Noorderkempen aan de slag om het museum van de toekomst te ontwerpen. Met het partnerproject VR-in-a-Box werden nieuwe museumopstellingen getest voor ze werden gebouwd. Museumgasten werden tijdens hun virtuele bezoek geobserveerd en achteraf bevraagd over hun ervaringen. Zo konden Erfgoed Noorderkempen en de partnermusea niet alleen nagaan wat mensen van de museumplannen vonden, maar de plannen indien nodig ook bijsturen.

In 2019 werden drie edities van VR-IN-A-BOX georganiseerd die telkens een nieuwe beleving brachten. Tijdens de eerste editie op erfgoeddag, konden belangstellenden het museum van de toekomst bezoeken in Beerse. Het toekomstige museum was op ware grote nagebouwd in karton. Objecten, foto’s, filmpjes, enz. werden er geprojecteerd in virtual reality, 360° en augmented reality. Via smartphones en tablets konden bezoekers het virtuele museum bezichtigen.

De tweede editie vond plaats in de Turnhoutse Begijnhofkerk. De linker zijbeuk was er omgevormd tot een VR-belevingsparcours dat het publiek met hypermoderne VR-brillen kon bewonderen. Tijdens de laatste editie in Merksplas ging alles volledig out-of-the-box en werd er gekozen voor een volledige immersieve beleving via VR-brillen en controllers. Dankzij de totale onderdompeling van zicht en gehoor in combinatie met een 3D interactiviteit was er geen tastbare omgeving meer nodig.

Het project VR-IN-A-BOX vereiste een goede samenwerking tussen partners uit verschillende sectoren: erfgoedcel Erfgoed Noorderkempen, kartonbedrijf Smurfit Kappa, VRT Sandbox, technologiebedrijf Dynamic Dimensions, 3D-specialist 3DIfinity, Lokale Musea Noorderkempen, Odissee Hogeschool, consultingbureau Haystack International, FARO en audiovisual studio Feathers on Wings.

Allez, Chantez! - Foto © Elise Kiesekoms

Zingen over de muren heen

Gemeenschappen hechter maken door mensen samen te laten zingen. Met deze missie richtten Annelore Camps en Laila De Bruyne, in 2015 de sociale onderneming Allez, Chantez! op. Samen zingen zorgt voor verbondenheid, creëert openheid en stimuleert dialoog.

Na succes in Gent en Kortrijk, breidde het actieveld van Allez, Chantez! in 2019 uit richting Leuven. Ook daar gold het principe dat iedereen moest kunnen meedoen en bijdragen aan het project. In Leuven durfde het zangproject nog een stap verder gaan en onderzocht het hoe je een lokale gemeenschap motiveert om zich in te zetten voor verbondenheid in een onbekende wereld zoals de gevangenis.

Gedetineerden zijn echter slechts één groep in de samenleving die in een afgesloten wereld leeft en daardoor regelmatig op onbegrip botst. Vaak ervaren nieuwkomers in asielcentra, mensen in armoede of met psychische problemen en rusthuisbewoners hetzelfde. ‘Zingen over de muren heen’ ontstond als experiment om via activerende gemeenschapsvorming verschillende werelden te verbinden. Allez, Chantez! ging in zee met  het regionaal instituut voor samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant en bereikte zo nieuwkomers, ouderen, alleenstaanden en mensen in armoede. Met de hulp van De Rode Antraciet vzw sloeg het zangproject de brug naar de gevangeniswerking.

Om in Leuven voluit samen te zingen, organiseerde Allez, Chantez! - naast grote openbare zangsessies - ook kleinere sessies in de gesloten omgeving van de Hulpgevangenis. Op die laatste locatie bracht Allez, Chantez! telkens 15 gedetineerden samen met 15 zanglustige buitenstaanders.

Het initiatief kende een groot succes: in een mum van tijd waren alle plaatsen voor mensen van buitenaf volzet. In totaal meldden een honderdtal enthousiastelingen zich aan om samen met de gedetineerden te zingen.

Allez, Chantez! - Foto © Elise Kiesekoms

"Te midden van de onzekerheid, de verlatenheid en de zoektocht naar een menselijke connectie – dat klein moment waarop ik me zo heel even terug een mens voel – waren Joep en Hannelore er weer. De tweede Allez, Chantez!-sessie in de Leuvense hulpgevangenis betekende voor mij een twee uur durende verademing en een gezellig samenzijn met de gemene deler: muziek."

Gedetineerde Cedric na de tweede zangsessie

Overzicht van alle toegekende subsidies in 2018