Ronde 1: 2017

Cinemaximiliaan / VDAB Opleidingstrajecten voor nieuwkomers

Cinemaximiliaan is een filmplatform met en door nieuwkomers in België.

Alles begon met dagelijkse filmvertoningen in een geïmproviseerd vluchtelingenkamp in het Maximiliaan Park in Brussel. Cinemaximiliaan groeide snel uit tot een netwerk van vrijwilligers, waaronder veel nieuwkomers. De organisatie brengt films naar verschillende afgelegen asielcentra in België, waar afleiding en culturele uitwisseling nodig zijn. Ook evenementen, filmvertoningen bij mensen thuis, muziekuitvoeringen, debatten, lezingen, workshops, etc. worden door Cinemaximiliaan op poten gezet.

Het platform creëert eveneens artistieke producties die een brug slaan tussen nieuwkomers en filmmakers. Het uiteindelijke doel van Cinemaximiliaan is de integratie en emancipatie van nieuwkomers als volwaardige burgers. Daarom besloot de organisatie in 2017 om de samenwerking aan te gaan met de VDAB. Tussen maart 2018 en februari 2019 werden zes nieuwkomers via de VDAB ingeschreven in beroepsinlevingsstages. De stagetrajecten werden, in samenspraak met de VDAB, persoonlijk en op maat begeleid vanuit Cinemaximiliaan. Het project kende succes. Vrijwel alle stagairs vonden na hun stage bij Cinemaximiliaan een job of beslisten verder te studeren.

"Vier jaar geleden ben ik bij Cinemaximiliaan als vrijwilliger begonnen, daarna heb ik een stage gevolgd van zes maanden in samenwerking met de VDAB. Ik coördineerde filmscreenings en hielp ook bij andere activiteiten. Zelf was ik in het begin verlegen maar gaandeweg heb ik Nederlands en Engels geleerd. Voor mij heeft Cinemaximiliaan de deur naar de wereld geopend. Mede door mijn ervaring bij Cinemaximiliaan heb ik vervolgens een job gevonden bij de bibliotheek van Kortrijk, waar ik woon. Momenteel ben ik verder aan het studeren in de zorgsector."

Batul Hosseini, 33 jaar, komt uit Afghanistan

Foto © MO*

Dekoloniseer het museum

Na ruim vijf jaar sluiting en renovatie opende het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in december 2018 opnieuw zijn deuren. Naar aanleiding van die geplande heropening wou het KMMA het debat over dekolonisering verdiepen. Het museum wou eveneens het eigenaarschap van dit debat bij jongeren met diverse achtergronden versterken. Het AfricaMuseum in Tervuren is immers een beladen monument en de koloniale erfenis zorgt steeds vaker voor beroering.

Om te weten te komen wat een jong en divers publiek verwachtte van de heropening, ging het museum in zee met MO* Magazine. In september 2018 organiseerden MO* en KMMA - in het toen nog onafgewerkte museum - een tweedaagse denkoefening. Vijftien jongeren gingen het debat aan over koloniale erfenis en eigentijdse beeldvorming, over hedendaags racisme en de Belgische rol in Congo honderd jaar geleden, over de superdiverse toekomst en de herinnering aan het gewelddadige ongelijke verleden. De tweedaagse workshop mistte zijn impact niet. De reacties van de jongeren waren niet alleen scherp, maar soms ook emotioneel. Zo leerde het AfricaMuseum welke gevoeligheden er nog onvoldoende gekend waren en geduid werden.

De samenwerking tussen het museum en MO* leverde ook interessante, creatieve journalistieke content op, die het grote publiek een nieuwe kijk op het debat bracht.

Foto © MO*

"Twee heel verschillende partners, met een eigen logica en geschiedenis, kunnen samen tot verrassende vernieuwing komen, op voorwaarde dat er wederzijds vertrouwen en respect is. Dat was zeker het geval tussen de teams van KMMA en MO*. Het journalistieke resultaat was uniek en de feedback van groot belang voor het KMMA."

Gie Goris, freelance journalist en voormalig hoofdredacteur bij MO*

Theaterateliers voor pleegkinderen

De Conventie vzw is een Gentse kunsteducatieve organisatie die dans- en theaterworkshops organiseert voor kinderen en jongeren. De Conventie gelooft in inclusie en ging bijgevolg een partnerschap aan met Pleegzorg Oost-Vlaanderen om tijdens de zomer van 2018 een theaterproject voor pleegkinderen te organiseren. Om dit project mogelijk te maken stelde Jeugdtheater Larf! zijn deuren open en bood de nodige accommodatie aan. In theaterateliers maakten kinderen tussen 9 en 13 jaar op een laagdrempelige manier kennis met podiumkunsten. De ateliers waren eveneens een ontmoetingsplek voor kinderen met gelijkaardige complexe gezinssituaties. Samen maakten ze plezier en werden hun zelfbeeld, zelfvertrouwen en sociale vaardigheden versterkt.

Pleegzorg Oost-Vlaanderen is steeds op zoek naar nieuwe manieren om pleegkinderen te ondersteunen. De Conventie bouwde doorheen de jaren expertise op om kinderen aan de hand van dans en theater, sociaal en emotioneel sterker te maken. Met elk hun eigen expertisedomein, vulden De Conventie en Pleegzorg Oost-Vlaanderen elkaar op een organische manier aan. De theaterateliers richtten zich rechtstreeks tot de pleegkinderen. Deze vorm van ondersteuning bestond nog niet binnen Pleegzorg Oost-Vlaanderen. Uit de evaluaties met pleegouders en -kinderen bleek dit een waardevolle aanvulling op het aanbod van Pleegzorg Oost-Vlaanderen.

VIRAAL - Foto © De Grote Post

To Be and Not To Be - 360 Degrees

Wat gebeurt er als je jonge makers confronteert met de nieuwste technologieën op vlak van audiovisuele media? Om deze vraag te beantwoorden ging het Oostendse cultuurcentrum De Grote Post in zee met VRT Sandbox; een platform dat samenwerkingen opzet tussen de openbare omroep en jonge innoverende ondernemingen en kmo’s. In Europa is de VRT, mede dankzij de innovatieve ‘zandbak’, een voortrekker op het gebied van virtuele realiteit.

Artiesten in residentie kregen de opdracht een korte creatie te maken voor een 360°camera. De residenten speelden met de grenzen van het virtuele theater. Het resultaat gaf toeschouwers een bijzondere beleving. Uitgerust met VR-headsets, namen ze plaats in een pop-uptheater zonder fysieke artiesten. Toch zaten de bezoekers met hun neus op de actie. Van 20 november tot 2 december 2018 was de VR-installatie elke dag toegankelijk voor het publiek in de loketzaal van De Grote Post. Nadien reisde de installatie nog naar Brussel om te schitteren in BOZAR tijdens Media Fast Forward, een initiatief van de VRT over de toekomst van Media en Cultuur.

Het videoproject werd ook officieel voorgesteld op een educatieve dag voor de culturele sector. Op die dag deelden experten hun kennis over virtual en mixed reality tijdens workshops, lezingen en demonstraties. Voor de organisatie van de sectordag, werkte De Grote Post niet alleen samen met VRT Sandbox, maar ook met Cultuurconnect. Die vzw probeert bruggen te slaan tussen lokale cultuurhuizen, bibliotheken, overheden, technologiespelers en artistieke initiatieven.

360°video is relatief nieuw in de audiovisuele wereld maar kent reeds toepassingen in sectoren zoals immobiliën en de medische industrie. Dankzij karakteristieken zoals aanwezigheid en beleving is 360°video ook een medium dat aansluit bij podiumkunsten. Met To Be And Not To Be – 360 Degrees brachten De Grote Post en haar partners twee werelden samen om van elkaar te leren.

Foto © De Grote Post

Overzicht van alle toegekende subsidies in 2017